• ср. май 29th, 2024

Австралийски регулатор обвини Airbnb, че е подвел потребителите с цените си

Bychaspic

юни 8, 2022
Австралийски регулатор обвини Airbnb, че е подвел потребителите с цените си

Снимка: Bloomberg

Австралийският антитръстов регулатор е завел дело срещу Airbnb, обвинявайки сайта за краткосрочно настаняване, че подвежда потребителите да плащат по-високи суми от тези, рекламирани онлйан, разширявайки контрола си върху световните технологични платформи, съобщава Ройтерс.

От 2018 до 2021 г. базираният в Сан Франциско интернет гигант рекламира и таксува цени за стаи в щатски долари, без да посочва много по-високите цени в австралийски долари, казва Австралийската комисия за конкуренцията и потребители в съдебен иск, оповестен публично в сряда.

Airbnb е отказала да възстановява суми на потребители, които са се оплакали, че са били подведени, заявявайки, че те са избрали да виждат цените в щатски долари. Потребителите обаче твърдят, че не са направили това, казва Комисията в иска. Airbnb е отказала да възстанови и таксите за обмен на валутата, твърдейки, че това е отговорност на банките, добавя регулаторът.

Още по темата

Макар че една частица от процент потребители вероятно са били засегнати… ще компенсираме тези гости“, казва Сюзан Уилдън, мениджърът за Австралия и Нова Зеландия в Airbnb, в изявление за Ройтерс.

Airbnb е отказала да предложи допълнителни детайли за компенсирането.

Уилдън твърди, че Airbnb е актуализирала платформата си, така че съответните валути да „са ясно показани“ на първата страница за австралийските гости.

Делото нарежда Airbnb сред няколко високопрофилни цели на регулатора, който се стреми да овладее властта над големите технологични компании. Миналата година действията му доведоха до това Facebook на Meta Platforms и Google на Alphabet да плащат такси за лицензиране на медийно съдържание.

В момента регулаторът провежда проучване на Amazon.com и други онлайн търговци на дребно, които може да доведат до препоръки за промени в сектора.

В делото срещу Airbnb Комисията казва, че потребителите „са били лишени от възможността да вземат информирано решение за това дали и на каква цена да резервират настаняване“.

Те са „претърпели допълнителни време под формата на разходи заради ценовите различия и, в някои случаи, разходи за такси за трансакциите“, казва регулаторът, без да обявява конкретни суми.

Airbnb се е възползвала нечестно от конкурентите, защото „погрешните и подвеждащите ниски цени са направили местата за настаняване, налични на платформата, да изглеждат по-атрактивни“, заявява Комисия.

Регулаторът казва още, че иска неуточнена глоба и съдебна заповед Airbnb да компенсира засегнатите потребители. В изявление той допълва, че хиляди хора са се оплакали от Airbnb за разликата в рекламираните цени и таксуваните суми.

Австралийският долар се е разменял средно за 72 щатски цена по време на периода, покрит от делото. Това означава, че потребител, наел място за настаняване, рекламирано на цена от 500 долара, реално е плати около 700 австралийски долара плюс такси за обмен на валутата, казва регулаторът. 

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *