• сб. апр. 13th, 2024

Австрийският министър за Европа: Не разбирам българското вето за РСМ, призовавам София да се откаже

Bychaspic

апр. 15, 2021

Австрийският министър за Европа: Не разбирам българското вето за РСМ, призовавам София да се откаже от съпротивата

Австрийският министър за Европа и конституцията Каролине Едщадлер призова България да се откаже от съпротивата за започване на преговорите за членството на Северна Македония в Европейския съюз, като добави, че Виена не разбира българското вето, предава скопската медия „НОВА ТВ“.

„Искам ясно да апелирам към португалското председателство за бързо финализиране на рамката за преговори, така че да може да се проведе първата междуправителствена конференция. Всяко забавяне ще означава, че сме губещи. Северна Македония промени името си, за да се доближи до ЕС. Честно ще кажа, че не разбирам българското вето. Ясно и силно призовавам България да прекрати тази съпротива“, заяви Едщадлер на съвместна пресконференция след среща с македонския вицепремиер по европейската интеграция Никола Димитров.

На свой ред Димитров подчерта, че е подходящият момент страната да започне процеса на присъединяване, но че той не трябва да бъде заложник на двустранни въпроси, особено когато тези въпроси не са в съответствие с европейските ценности.

Австрийският министър също отбеляза, че Австрия ще работи за по-нататъшни доставки на ваксини в Западните Балкани, така че, съгласно думите й, други държави да не ги разпространяват в региона, както се случва в някои балкански страни.

От Виена започна обиколката на Димитров в столиците на Европейския съюз, в контекста на изразените австрийски усилия за засилване на процеса на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани, както и ангажимента на Австрия в борбата с пандемията от COVID-19 и оказване на помощ на базата на принципа на солидарност.

Източник Агенция „Фокус“

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *