• чт. ян. 20th, 2022

Автомагистрала „Хемус“ ще се забави поне с три години

Bychaspic

ян. 13, 2022

Строителството на стратегически инфраструктурни проекти може да бъде завършено до 2027 г. Такъв е случаят и с автомагистрала „Хемус“. Обещанието на предишната власт бе тя да бъде завършена до 2024 г., но това е бил срокът единствено за първите три участъка от магистралата. Това стана ясно при проведена работна среща между регионалния министър Гроздан Караджов, ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ и държавното дружество „Автомагистрали“.

На дневен ред остава планът на Караджов, че ще е нужен специален закон, който да разплете възела с незаконното строителство на магистралата. Ще се мисли и в посока договорите за строителство, които са маскирани като такива за доставка на материали и наем на техника, да бъдат преформулирани, така че подизпълнителите на „Автомагистрали“ да станат реалните строители на магистралата.

Служителите на АПИ докладват за готовността по всеки един важен проект. Стана ясно, че тепърва ще се извършва проектиране, инвестиционно проучване, минаване през ОВОС за повечето от инфраструктурните обекти.

Нека поне ние да можем да заредим револвера на следващия министър, който ще дойде, за да започне да строи“, обобщи Караджов.

За строителството на мостовете при р. Дунав, за които транспортният министър Николай Събев говори интензивно, ще са нужни поне 6-7 години. Това е оптимистичният срок, защото трябва да се водят преговори и с Румъния, едва след това да се правят проучвания и проекти.

Очаквайте подробности!

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.