• вт. май 17th, 2022

Агенция ЕСТАТ: Над две трети от българите се обявяват за неутралитет в конфликта Русия-Украйна

Bychaspic

май 10, 2022

23,6% от българите са на страната на Русия, 32,4% на страната на Украйна в конфликта, а 40,07% не заемат позиция между двете държави. 68,4% от българите обаче се обявяват за неутралитет в конфликта, като това се споделя от огромна част от проруските и левите избиратели.

Това сочат резултатите от национално представително проучване на тема „Войната в Украйна и познаването на историческите факти в отношенията България – Русия“, представено в пресклуба на БТА днес.

То е на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и агенция ЕСТАТ и бе представено от Иво Желев, изпълнителен директор на ЕСТАТ. Проучването е направено по метода „лице в лице“ сред 1002 пълнолетни граждани в периода 16 – 28 април 2022 г.

Зад Русия застават главно мъже, хора над 50 г., избиратели на ИТН и БСП, а подкрепата за Украйна е от жени, хора над 30 г., десни политически формации и столичани. Интересен факт е, че избирателите на „Възраждане“, поне на декларативно ниво, избират позицията на неутралитета, а не заемат открито руската позиция.

Основни изводи от изследването:

– Българинът не познава добре историята на двустранните отношения между България и Русия. По-запознати са възрастните, при това основно от старите учебници

– Непознаването на историята води до неопределеност на нагласите по отношение на войната и до невъзможност за заемане на ясна гражданска позиция

– Страхът от световна война и ядрен апокалипсис обхваща над три четвърти от българските граждани

– Малцина са склонни да защитят страната си във война, мнозинството декларира, че ще се скрие или избяга

– Украинските бежанци се подкрепят главно на думи. Делът на хората, които са ги подпомогнали, е над четирикратно по-малък от този на симпатизиращите им

– Подкрепата за НАТО се радва на крехък превес. Налице е двойствено отношение към Съюза – той да ни защити при агресия, а ние да не спазваме съюзническите си ангажименти и да се „снишаваме“

– Всеобщият страх подхранва доминиращата позиция за „неутралитет“, зад която застават дори и твърдо симпатизиращите на Русия във войната

– Темата за Украйна силно поляризира обществото. Зад Украйна и НАТО застават младите, образованите, хората в големите градове и тези с добри доходи, както и десните избиратели

– Зад Русия и против пакта са по-възрастните, по-слабо образованите, живеещите в селата и малките градове и електоратите на БСП и Възраждане и донякъде на ИТН и ДПС

– Българинът е объркан в морето от информация за войната, която като цяло подлага на съмнение. Водещ източник са българските медии

– Тезите на руската пропаганда се споделят от голям брой българи и обхващат цели социални и демографски групи и прослойки.

Проучването сочи още, че 60% от българите декларират, че са запознати с отношенията Русия – България в последните години, от тях това са по-възрастните, хората с висше образование и подкрепящите Русия в конфликта, както и избирателите на БСП и ГЕРБ.

За събитията в Украйна хората се информират от традиционни медии, социалните мрежи са с два пъти по-малък дял. Източниците на информация за войната Русия-Украйна са следните:

– Главно от традиционните медии, като това са избиратели на БСП и „Възраждане“ и 80% от живеещите на село

– Същата е статистиката за информацията от руските медии

– От социалните медии се информират хора до 50 г., жителите на големите градове, избирателите на ПП и ДБ

– По-информирани са мъжете, над 50 г., жителите на малките градове и избиратели на ГЕРБ, „Възраждане“ и ДБ

Други акценти в изследването показват, че около 1/5 от българите знаят, че Русия е обявявала война на България в миналото, „но има различни отговори, които не са консистентни“. Около 45% са на мнение, че ако не сме били част от Съветския блок развитието през годините у нас щеше да е значително по-добро, на другия полюс са около 27% от интервюираните – те смятат, че участието на България във Варшавския договор и СИВ е било положително.

Относно политиката на Русия към България – 42% смятат, че политиката й към България е користна, 1/3 смятат, че е безкористна. Гледните точки са различни – емоционална, че „страната е брат и закрилник“, в позицията има и користна гледна точка, че гони интереси. Друга страна на интервюираните смята, че Русия умишлено се опитва да вреди на България последните десетилетия.

Проучването сочи, че 1/5 от българите са посещавали Русия поне веднъж, половината от тях са симпатизанти на БСП.

Страховете на българите, посочени в проучването, са от употреба на ядрено оръжие от Русия, като 1/3 имат страх от Трета световна война. Най-тревожните българи са тези малките градове и младите. Най-малко се тревожат гражданите на столицата и хората с високи доходи.

Като причини за неодобрение действията на Русия са посочени – прекратяване на газовите доставки на първо място, дипломатическите отношения и визовите ограничения, военните аспекти, обявяване на война – едва 4%.

Интерес будят отговорите за подкрепа на украинските бежанци – 38% симпатизират на украинските бежанци, но 4 пъти по-малко са им помагали с пари, дрехи, храна и подслон.

Според изследването на ЕСТАТ – 6.6% от българите биха се записали в армията, сред жените този процент е 2%.

Под 50% го поддържат, отново толкова имат очаквания при военен конфликт в България Алиансът да ни подпомогне.

20%, които са поддръжници на БСП, ДПС и „Възраждане“, не искат НАТО да се меси.

Сред по-странните отговори са: – 80% от интервюираните смятат, че Русия е световна военна сила, а използването на ядрено оръжие е оправдано. 1/3 вярват, че Украйна разработва оръжие за масово поразяване, а също и че избиването на цивилни в Украйна не е дело на руски служби, също толкова смятат, че политическият елит и управляващите на Украйна са националистически и фашистки личности.

От ЕСТАТ определиха, че данните им съвпадат с проучванията на Европейския парламент.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.