• ср. апр. 17th, 2024

Акад. д-р Петрунов: Колективен имунитет ще имаме най-рано в края на годината

Bychaspic

апр. 12, 2021

Хората получава противоречива информация за ваксините и се объркват. Това заяви пред БНТ имунологът акад. д-р Богдан Петрунов.

„Около 8-10% от хората не реагират правилно на имунизацията – не изграждат антитела. Други 3% от населението трудно може да се разболеят заради определена реакция на организма“, каза още той.

Няма смисъл да се прави тест за антитела на втората седмица след ваксината. Нека хората не си определят сами антителата, а и да не се успокояват от големия им брой, защото част от тях са неефективни, разкри акад.Петрунов.

„По-добре хората, прекарали тежки алергични реакции да се въздържат от ваксинация. Няма проблем пациентите с автоимунни заболявания да се имунизират, но нека да се консултират с лекаря си“, съобщи имунологът.

„Препоръката е категорична – да се правят две дози от една и съща ваксина“, коментира акад. Богдан Петрунов и апелира всички да си правят пълната имунизация чрез две дози.

„Всяка година ще трябва да се преимунизираме срещу коронавируса и щамовете. Колкото повече имунизирани хора, толкова повече вирусът няма за какво се хване“, разкри имунологът и допълни:

Пациентите, с първа доза на „АстраЗенека“, които са прекарали вируса след имунизацията, могат да си сложат и втора доза след 12 седмици.

„Никоя от ваксините няма общо с опитите за забременяване“, категоричен бе експертът.

„За мен правилно е само връщането на децата в училищата, за другите мерки бих се въздържал“, разкри имунологът.

Колективен имунитет ще има най-рано в края на годината, завърши акад. д-р Богдан Петрунов.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *