• ср. май 18th, 2022

Александър Велев: Лашет няма ход назад, Зьодер играе ва банк

Bychaspic

апр. 17, 2021

„Християндемократическият съюз (ХДС) и Християнсоциалният съюз (ХСС) в Германия са в патова ситуация. И двете страни не искат да отстъпят. Естественото е председателят на ХДС – Армин Лашет, да бъде кандидатът за канцлер на Германия. ХДС е представената партия във всички германски провинции, ХСС е баварска партия“. Това коментира пред БНР Александър Велев, бивш кореспондент на Радиото в Германия.

Според него Армин Лашет няма ход назад, иначе ще разклати позициите си като лидер на християндемократите, а Маркус Зьодер няма какво да губи – играе ва банк, иска да влезе във властта, успява да разедини християндемократите.

„Ако един от двамата не отстъпи, тогава ще са принудени да поставят въпроса в парламентарната група… Може би мерилото е отношението към коронакризата – Зьодер беше последователен и твърд, Лашет играеше и варираше… Опасността идва от Зелените, които набират сила. Ако тръгнат към канцлерската позиция, това ще промени коренно политиката в Германия“.

В предаването „Събота 150“ Велев допълни:

„Няма фигури в това пространство на ХДС, които да са безспорни. Ангела Меркел беше много силен лидер и задушаваше всеки опит на някой, който да избуи и да блесне край нея. В Бавария лидерът им израсна и избута с лакти от председателското място предишния. Но историята показва, че и в двата случая, в които ХСС е излъчвал кандидат за канцлер, не е имал канцлер“.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.