• вт. май 17th, 2022

Ангел Джамбазки: Не признаваме резултатите от изборите в Република Турция, искаме касиране

Bychaspic

апр. 9, 2021

Не признаваме резултатите от изборите в Република Турция. Това каза евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки на пресконференция в централата на ВМРО, предаде Агенция „Фокус“.

Той посочи, че от ВМРО ще изпратят предложение на Министерски съвет, Прокуратурата, председателите на ВАС и ВКС и до Народното събрание, с което ще оспорват законността на проведените в Турция избори.
По думите му по време на изборния ден в Република Турция са били извършени множество нарушения по силата на Изборния кодекс, които са основание за преразглеждане на резултатите във всяка една секция там.

Джамбазки посочи, че това няма да повлияе върху крайния резултат. „Искам да подчертая, че оспорен изборен резултат няма да доведе до това ВМРО да влезе в Народното събрание. Не го правим поради тази причина. Дори всички гласове в Турция да бъдат обявени за недействителни, което не е възможно и няма да се случи, това няма да промени изборния резултат по начин, по който да размести партиите, които влизат или не влизат в Народното събрание. Възможно е, ако ние успеем да докажем нарушенията, които сме документирали, да доведе до пренареждане на поредността на париите в Народното събрание.

Например коалиция „Демократична България“ „Обединение“ да измести „Движението за правя и свободи“. Въпреки че тази коалиция е наш ярък политически противник, все пак е коалиция, съставена от български партии. Колкото по-назад е етническата партия, толкова по-добре – за цялото общество, не само за нас“, допълни още Джамбазки.

Той благодари на всички съмишленици на ВМРО. „Благодаря на всички тези хора, които дадоха всичко от себе си, за да постигнем този резултат. Благодаря и на групата от момчета и момичета от ВМРО от организацията „Защита на българските граждани в Бургас“, от партия Средна европейска класа, с които успяхме да направим невъзможното да покрием плътно всички секционни избирателни комисии в Република Турция. Това е огромно усилие. Това беше придружено през целия ден с напрежение, заплахи и ескалация на напрежението. Благодарение на усилията на тези момчета и момичета успяхме да предотвратим множество изборни нарушения. Резултатите са такива, каквито са. Както вече стана ясно, ние признаваме изборния резултат, приемаме оценката, която получихме. Ротацията във властта е нещо нормално“, каза още той.

Резултатът е ясен – партиите от протеста имат подкрепа и трябва да имат възможност да реализират този мандат, коментира още евродепутатът.

„От нашата 30-годишна новополитическа история сме били няколко пъти част от Народното събрание и един път част от управлението. Пак казвам-ротацията е напълно нормална и няма нищо извънредно, трагично и непоправимо. Резултатът е ясен, мандатът също. Партиите, които изразяваха желанията и волята на протеста, имат подкрепа и те трябва да имат възможност да реализират този мандат.

Ако трябва да гледаме чисто егоистично от нашата политическа тясна гледна точка, ние би трябвало да искаме реванш веднага – и защото нашите структури са в такова настроение, и защото хората за изключително надъхани, искат нови бързи избори и реванш“, допълни още Джамбазки.

Той поздрави и всички, успели да влязат в парламента. „Интересът на българската общественост и държавност, интересът на българските граждани в тази ситуация, в която се намираме с продължаващата пандемия и предстоящата икономическа криза, изисква да има стабилност и ползотворно управление. Ние поздравяваме тези, които са представени в Народното събрание. Пожелаваме им да постигнат политическо съгласие помежду си, да се обединят по своите платформи и да излъчат правителство и управление. Това би било разумно и полезно“.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.