• пн. окт. 2nd, 2023

Антон Гицов: Губим хора, които можеше да бъдат спасени

Bychaspic

апр. 8, 2021

Антон Гицов

 

Почина от Ковид 19 журналистът Георги Коритаров. Бил е ваксиниран с първа доза, очаквал до дни да му поставят втора.

 

Но само коронавируса ли виновен за кончината на Георги Коритаров?

От болница „Токуда“ поясняват, че журналистът е имал сериозни придружаващи заболявания, имал е и сърдечни проблеми.

Не е бил стар, но не е бил и млад- на 61 години. Бил е в рискова категория. Но е можел и да оживее, има сериозна вероятност за това, ако навреме е получил и втората доза.

 

Когато се развихри коронавирусната пандемия, всяка държава предприе собствени мерки. Нито Световната здравна организация, нито Европейския съюз излязоха с конкретни препоръки за ваксинация. Но много държави съобразително решиха на първо място в реда на ваксиниране на поставят възрастното население, което има отслабена имунна система, както и онези, които имат придружаващи заболявания. Защото тази група хора започнаха да дават най- много жертви. И повечето държави своевременно се подсигуриха с необходимите ваксини.

 

У нас това не стана.

У нас се случиха три неща.

Първо най- възрастните бяха сложени в задна, четвърта група по ред на ваксинация.

Второ, правителството претърпя провал в осигуряването на ваксини и България се оказа на последно място в Европа по брой на ваксинирани. Трето- правителството отказа да се проведат преговори и се достави спешно руска ваксина, както направиха други страни от ЕС, под неверния предлог, че това не можело да стане без разрешение не Европейската комисия по лекарствата. В резултат България се нареди на първо място в ЕС и на второ место в света  по смъртност от коронавируса.

 

Оказа се, че България, се е отказала от възможността да запише полагащите и се квоти ваксини, и освободените от нея бройки са били взети от други държави. Преимуществено са били заявени ваксини от Астра Зенека, защото, както поясни премиера Борисов, те били най- евтини – като си поръчваш кафе, образно поясни той, защо ще плащаш за най- скъпото, когато може да си вземеш по- евтино. Което изглежда логично, но само на пръв поглед- ако си на конни състезания и заложиш само на един кон, рискът от загуба е много по- голям, което се и случи, след като Астра Зенека не успя да задоволи исканите количества в рамките на ЕС, а и излязоха проблемите със случай на починали от съсиреци след ваксинацията.

Опитът в редица страни и най- вече във Великобритания показва, че навременното ваксиниране спасява човешки животи. В Обединеното кралство на 20 януари от коронавирус починаха 1820 души. Но беше предприета масова ваксинация, с осигурени достатъчно ваксини, като се започна най- напред с възрастното население и с хората с придружаващи заболявания.

Ваксинацията се извършваше в библиотеки, училищни салони, навсякъде с разполагаеми помещения, от няколко медицински служители, дори от такива привикани от армията, като на възрастните хора се изпращаха писма и им се обаждаха по телефона за да ги уведомят за мястото и часа, определени им за ваксинация.

Ефектът беше впечатляващ, за последната седмица към днешна дата, средният брой починали от Ковид 19 в тази държава е спаднал средно до 35 души на денонощие- при около70 млн. население. А в България смътността при 7 млн. население през последната седмица в отделни дни стигаше над 100 и до 200 души.

Никакъв друг извод не може да се направи от тези факти, освен, че стотици, даже хиляди човешки животи у нас е можело да бъда спасени, ако най-напред са били ваксинирани възрастните хора и тези с придружаващи заболявания и ако правителството беше планирано като начало достатъчно брой ваксини и без да залага главно на най- евтината. Когато премиерът Борисов взе лично решение за закупуването и предплащането на американските изтребители F-16 блок 70 за внушителната сума от над 2 млрд. лева, той каза, че искал да получим най- доброто. А за животоспасяващите ваксини неговото правителство се е поскъпило и е решило другояче. И отказа да договорим и внесем руска ваксина.

Когато през пролетта на миналата година избухна пандемията премиерът Борисов подцени заплахата. Заяви, че Господ му е повелил да се справи с нея и каза, че както се е справил с миграционната криза, вярва, че до няколко месеца се се справи и с коронавирусната . Предприе мерки, като се похвали, че първи сме ги приложили в Европа, и тъй като били много успешни европейски лидери са му се обаждали да му искат съвет как и те да се справят с пандемията. Дори и сега той продължава да изрича една неистина, че неговото правителство се справя успешно с пандемията, по- добре от много други, при положение, че България е на първо място по смътност от коронавируса в Европа и на второ в света, както, и че сме на последно място по имунизирано население в Европа.

Преди Георги Коритаров неотдавна в един един единствен ден починаха музикантът и основател на група Тангра Константин Марков на 72 години, журналистът и фотограф Стефан Джамбазов, бивш директор на програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио, на 70-години и дългогодишният главен редактор на седмичния вестник „Култура“ Христо Буцев на 74 години.

На 23 март почина Татяна Лолова, не само в напреднала възраст, но и с придружаващи заболявания. И не ваксинирана.

Хора от цветът на нацията станаха жертви не просто на коронавируса, но и на провала на българския премиер и неговото правителството в овладяването на пандемията. Както и други обикновени възрастни хора и такива с придружаващи заболявания, които можеше да бъдат спасени, ако бяха своевременно ваксинирани.

Някой трябва да поеме отговорност за това бедствие.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *