• ср. май 18th, 2022

Антъни Блинкен: САЩ са загрижени за ситуацията на границата между Русия и Украйна

Bychaspic

апр. 11, 2021

Вашингтон е загрижен за ситуацията на границата между Русия и Украйна; в момента американските власти обсъждат тази тема със съюзници и партньори от европейските държави. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю за NBC, предаде Агенция „Фокус“.

„Трябва да кажа, че съм сериозно загрижен за действията на Русия по границата с Украйна“, каза той. Според Блинкен „по тези граници са съсредоточени повече руски сили, отколкото когато и да било от 2014 г. насам“.

„Ето защо поддържаме много тесни контакти и координация с нашите съюзници и партньори в Европа. Всички споделят тази загриженост“, каза американският външен министър.

Държавният секретар също така отбеляза, че САЩ разчитат на взаимодействие с Русия в области от взаимен интерес.

Според него президентът на САЩ Джо Байдън „даде да се разбере, че що се отнася до Русия, има области, в които интересите на“ двете страни „съвпадат или се пресичат“.

„И ние сме заинтересовани от сътрудничество, например по въпроса за контрола на оръжията. Направихме точно това, като удължихме Договора СТАРТ III (Договор за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни въоръжения)“, каза ръководителят на американската дипломация.

Блинкен каза, че Байдън все още се придържа към позицията, че Русия ще трябва да „плати цената“, ако действа „агресивно и безотговорно“.

„Въпросът е дали Русия ще продължи да действа безотговорно и агресивно. Ако е така, президентът даде да се разбере, че това ще има цена и последици“, каза той, отговаряйки на въпрос относно перспективите за отношения с Москва.

„Можете да разчитате на него да спази думата си“, добави държавният секретар.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.