• вт. апр. 16th, 2024

Арабаджиев: Ковид добавката към пенсиите е социално подпомагане

Bychaspic

ян. 13, 2022

„Няма пенсионери с по-ниски пенсии. Има пенсионери, които са получили по-ниска сума спрямо декември след намаляването на Ковид добавката. Декември получиха 120 лв. добавка, а от януари тя е 60 лв. При половината пенсионери увеличението не е компенсирало намалението от 60 лева. Това касае основно по-ниските пенсии“, заяви председателят на социалната комисия в парламента Искрен Арабаджиев в „България сутрин“.

През януари над 1 млн. българи получиха по-ниски пенсии в сравнение с декември, което е около половината пенсионери у нас.

Още по темата

11 яну 2022 22:05

197

По думите на госта 12,5% е средното увеличението на пенсиите, но всеки пенсионер е получил различно увеличение, в зависимост от натрупаните години стаж.

„На извънредното заседание на комисията във вторник разбрахме, че сумата, с която трябва да помогнем на получилите по-малки пенсии, е в размер на 17 млн. лв. Което е много малка сума сравнено с бюджета на НОИ за пенсии. Това е можело да бъде установено, но най-вероятно не е била подадена коректно информация от НОИ. Анализът на Министерството на финансите беше да няма пенсионер, който да получи по-ниска сума. Има изготвен механизъм, с който със задна дата, от 1 януари, пенсионерите, получили по-ниска сума, ще бъдат компенсирани февруари месец“, обясни Арабаджиев пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че Ковид добавката, която е до юни месец, е много важна за пенсионерите и затова политиката на правителството е била да се получи такова увеличение на пенсиите, с което постепенно добавката да бъде включвана в пенсиите. Проблемът бил, че има много ниски и много високи пенсии.

„Ще мислим за вариант да се отдели Ковид добавката към Агенцията за социално подпомагане, за да е ясно на пенсионерите, че от НОИ плащат пенсия, а добавката е социално подпомагане, което не зависи от приноса им в системата“, съобщи Арабаджиев и добави, че се обмисля ново увеличение на пенсиите от 1 юли.

Предвижда се общинските детски градини да станат безплатни от 1 септември. Ще ги плащаме през данъците си, отбеляза председателят на социалната комисия в НС.

Ресурсът за това ще бъде заделен при актуализацията на бюджета през лятото. Предвиждат се също компенсации и за родителите на деца под 3 години.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *