• ср. юли 24th, 2024

Арх. Борислав Борисов: Закъсняваме с промените в строителните закони

Bychaspic

ян. 20, 2022

Време е за радикална промяна в строителното законодателство и дори закъсняваме. Това заяви арх. Борислав Борисов, председател на Координационния съвет на браншовите организации в устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Той се надява с декларираното от правителството желание за промяна за нулева толерантност и намаляване на административната тежест да се направи този пробив. „А именно – да облекчим инвестиционните инициативи и да дадем възможност на професионалистите да бъдат водещи в този сектор“, поясни архитектът.

Още по темата

„Една от големите пречки е тромавата процедура по отношение на подробни общи устройствени планове, които са предпоставка изобщо да се стигне до виза за проучване и проектиране, до самото проучване и проектиране и изобщо до строителство. Другата, не по-малка пречка, е самият процес на одобряване на инвестиционните проекти и издаване на разрешение за строеж. А ако е свързано и с недвижимо културно наследство, вместо процесът да протича бързо, ефекивно и в интерес не само на заинтересованите страни, но и на цялото общество, тя се проточва с години“, поясни той.

За да се ограничат корупционните практики при издаването на строителни разрешителни, са нужни нормативни промени, които намаляват тежестта, така че по-малко публичната администрация да се занимава с несвойствени функции, контролирайки частен бизнес, каза още Борисов. За него второто направление, по което трябва да се работи, е дигитализация.

Да се подават документите за строителни разрешителни само по електронен път, е едната необходима промяна. Втората е да бъде цялостно намалена административната тежест до онази степен, която е екзистенц-минимумът, покриващ функциите на публичната администрация“, коментира архитектът.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *