• пн. окт. 18th, 2021

Асен Василев: Избирателите не са глави добитък, всеки сам ще направи избора си на 14 ноември

Bychaspic

окт. 1, 2021

„Ние не сме скарани с никой. Избирателите имат глави на раменете си и сами правят своя избор. Те не са глави добитък и да се каже: тази партия има толкова глави добитък, другата партия има толкова глави добитък и едната взема от другата. Всеки избирател ще си направи избора на 14 ноември за коя партия да гласува.“

Това заяви в предаването „Панорама“ по БНТ Асен Василев от „Продължаваме промяната“, бивш служебен министър на финансите.

„Ние разговора сме го започнали, предложили сме принципи, според които смятаме, че държавата трябва да се управлява, ключови решения, насоки, в които да се движим в отрасли, които са доста болни, и търсим съгласие, че това е начинът, по който държавата трябва да се управлява“, допълни той.

Василев изрази силна надежда такова съгласие да бъде постигнато в следващия парламент.

„Единствената разделителна линия, която трябва да съществува, е спиране на кражбите. Ако не спрем кражбите, няма да има пари за нищо. Трябва да е ясно, че това е задължително условие за всичко друго при преговорите след изборите“, посочи бившият служебен министър на финансите.

„Имаме едни доста по-центристки виждания и политически, и икономически. И че трябва да се намери баланс между икономическата отговорност и ниските данъци, които България има, и възможността да се инвестира в здравеопазване, образование, да се направят достойни пенсии за старите хора. Този баланс при г-жа Манолова е различен, в „Да, България“ е съвсем различен“, коментира Василев.

Според него това, в което вярват от „Продължаваме промяната“, най-добре се видяло при актуализацията на бюджета. По думите му в актуализацията те са успели да повишат събираемостта, спрели са част от течовете в държавната хазна и това е позволило, от една страна, да се намали дефицитът, от друга – да се подпомогне бизнесът, пенсионерите, медиците и т.н.

Трябва да има ясно съгласие от партньорите и от хората, с които от „Продължаваме промяната“ ще разговарят в парламента, че спирането на кражбите е задължително условие за всичко друго – категоричен беше Василев. „Ако ние не спрем кражбите в държавата, няма да има пари за нищо“, заяви той.

„Ние не смятаме, че данъците трябва да се пипат, те трябва да си останат както са си, и осигуровки и така нататък. Трябва да се събират обаче тези данъци от абсолютно всички фирми, както започнаха НАП и „Митници“ да събират доста по-добре, към края на септември имаме 1 071 000 лв. излишък в бюджета въпреки всички плащания, които са направени“, каза още Асен Василев.

Това по думите му са десни начини да напълнят хазната. Но според него парите трябва да отидат, така че да осигурят равен старт на всички в България, да има достъп до качествено образование, също и до качествено здравеопазване.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.