• ср. апр. 17th, 2024

Атанас Атанасов: „Демократична България“ има готовност да ѝ бъде връчен мандат

Bychaspic

апр. 11, 2021

„В момента се борят две тенденции – кабинет без ГЕРБ или нови избори. Има рискове за държавата и при единия, и при другия вариант. Утре сме свикали заседание, за да обсъдим тези въпроси… В политиката има базови принцип, един от тях е, че подкрепата в политиката се търси, не се носи на тепсия“. Това каза пред БНР Атанас Атанасов, съпредседател на „Демократична България“.

Той посочи, че „Демократична България“ има готовност да ѝ бъде връчен мандат.

„Въпрос на добра политическа воля е да се концентрира обществената подкрепа, която имат партиите на протеста, за да се получи мнозинство в парламента и съставяне на правителство… Основният въпрос, който трябва да бъде решен, е – ще се състави ли правителство, или ще се отиде на нови избори“, подчерта той.

В предаването „Неделя 150“ Атанасов допълни:

„Има и един технически въпрос за решаване – цялото правителство на Борисов без един министър са избрани за народни представители, а според Конституцията това е несъвместимо. Съществува риск при гласуване в Народното събрание решенията да бъдат атакувани пред Конституционния съд. Министрите трябва да напуснат Народното събрание, рискуваме да влезем в конституционна криза“.

Според Атанасов е важно управлението на парите на гражданите, което е задължение на парламента, а не на премиера, както досега.

„Искаме да се изясни финансовото състояние на държавата. Важен проблем за решаване е здравната криза. Това са важни въпроси, които искат бързи решения,“ категоричен бе Атанасов.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *