• нд. юли 14th, 2024

А. Чавдаров: Ситуацията на пазара на строителни материали е предизвикателна

Bychaspic

май 24, 2022
А. Чавдаров: Ситуацията на пазара на строителни материали е предизвикателна

Снимка: Pixabay

Ситуацията със строителните материали за жилищни сгради е не толкова драматична, колкото предизвикателна. След началото на военния конфликт в Украйна най-големи проблеми ни създадоха арматурното желязо и тухлите, но към настоящия момент недостигът е овладян.

Това коментира Асен Чавдаров, управляващ съдружник в строително-предприемаческата компания „Контракт Сити“, в предаването „ИмоТиТе“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Бизнесът обаче още се бори със стремглавото поскъпване на материалите, допълва той.

Арматурното желязо създаде известна паника в първите седмици на войната, защото Украйна и Русия заемаха основна част от вноса в България, каза Чавдаров, който е и член на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи.

„Сега се търсят алтернативи – желязо се вкарва от Турция, има канали за доставка през Гърция, Италия и други части на света. Постепенно се възстановяват доставките и от регионите, които бяха блокирани“, допълва той.

В последните седмици се отчитат положителни тенденции и при цената на желязото, която се стабилизира на по-ниски нива спрямо тези от началото на войната, добави Чавдаров.

На пазара на тухли наблюдавахме недостиг като производствен капацитет. Предлагането в България се осигурява от голям завод за тухли недалеч от София, както и от внос от съседни страни, обясни той.„В един момент заводът у нас не можеше да отговори на силното търсене на тухли, което е в резултат на експанзията в жилищното строителство. Но недостигът на тухли бе овладян“, каза още той.

Още по темата

Жилищният пазар в София от началото на 2022 г. продължава да е изключително активен и следва тенденциите в последните години, обясни гостът. Най-активните купувачи са млади хора от икономически сектори, които осигуряват високи доходи. Към тях се прибавят и нарастващият брой лица, купуващи с инвестиционна цел под влияние на високата инфлация.

„Войната в Украйна вече се явява психологически фактор за имотния пазар. В последните седмици влязохме в период на лутане и неизвестност, на стрес и леко охлаждане. Може да се направи паралел с неяснотата в началото на пандемията през март 2020 г.“, коментира Асен Чавдаров.

Европейската централна банка се очаква да пристъпи най-рано през юли т.г. към повишаване на основните лихвени проценти, което би се отразило и на цената на кредита. Имотният пазар в България е готов за този сценарии. В банковата ни система има натрупан огромен капитал и това ще позволи на кредитните институции да бъдат по-гъвкави и да не пренесат едно към едно рестрикциите в еврозоната, смята той.

„Повишаването на лихвените проценти има за цел укротяване на инфлацията. В същото време препоръките на авторитетни икономисти е това да става дозирано, за да не се задуши бизнесът“, коментира още експертът.

Бъдещето на жилищното строителство ще е в екологичните материали, които ще заместят традиционните, както и в технологиите, които влизат в понятието „умен дом“. Иновациите в строителната химия бяха показани неотдавна на световното изложение в Дубай, особено на щанда на Германия. „Умният дом“ има няколко предимства, сред които по-малкият разход на енергия, каза Чавдаров.

Вижте целия разговор с Асен Чавдаров на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *