• пн. окт. 2nd, 2023

Байдън: Атаките с огнестрелни оръжия в САЩ се превърнаха в епидемия и международен позор

Bychaspic

апр. 8, 2021

Актовете на насилие с използване на огнестрелни оръжия в САЩ се превърнаха в истинска епидемия и международен позор, а освен това струват на държавата 280 милиарда долара годишно. Това заяви президентът на САЩ Джо Байдън, представяйки в Розовата градина на Белия дом мерки за затягане на регулирането в областта на търговията с оръжия, предават TACC и Агенция „Фокус“.

Байдън подчерта, че предложението на неговата администрация не противоречи на Втората поправка на Конституцията, която гарантира правото на гражданите да се защитават и носят оръжия.

„Днес предприемаме стъпки за справяне не само с кризата, свързана с използването на огнестрелни оръжия, но и с това, което всъщност е криза в здравния сектор. Нищо от това, което ще препоръчам, няма да повлияе по никакъв начин на Втората поправка“, увери американският лидер.

„Аргументите, че сме заложили на карта правата, гарантирани от Втората поправка, са погрешни. Нито една от поправките на Конституцията обаче не е абсолютна. Самата идея, че препоръчваните от нас мерки противоречат на Конституцията, е невероятна. Повтарям още един път: насилието с оръжия в тази страна е епидемия и международен позор. [и се изчислява] на 280 милиарда долара годишно“, добави той.

Белият дом заяви, че Байдън няма да чака Конгресът на САЩ да одобри съответните законопроекти, а самият той ще предприеме мерки в съответствие с президентските си правомощия. Така в рамките на 30 дни Министерството на правосъдието на САЩ ще разработи своето предложение, насочено към борба срещу продажбите на пистолети, които може да бъдат закупени като комплект от части и да бъдат сглобени у дома „за по-малко от 30 минути“, отбелязаха от Белия дом.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *