• пн. окт. 18th, 2021

Байдън подкрепи процеса по присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС

Bychaspic

окт. 5, 2021

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря вчера по телефона с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, пред която се застъпи за справедлива международна данъчна система, съобщи в изявление Белият дом, цитиран от Ройтерс.

САЩ се надяват на срещата си на върха в края на месеца страните от Г-20 да постигнат политическа договореност за въвеждане на глобален минимален корпоративен данък, посочва агенцията.

В разговора си с Фон дер Лайен Байдън е изразил също „силната си подкрепа“ за продължаване на процеса по присъединяване на страните от Западните Балкани към Европейския съюз, се посочва в изявлението.

Лидерите на ЕС и страни от Балканите ще се срещнат в сряда, за да обсъдят бъдещото членство на шест балкански държави: Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания и Северна Македония.
Декларация от срещата се очаква да потвърди, че ЕС гарантира бъдещото членство на шестте страни, казаха вчера двама висши представители от ЕС.

Богатите страни от северната част на ЕС се опасяват от повторение на прибързаното приемане на Румъния и България в съюза през 2007 г. и зле управляваната миграция на източноевропейски работници във Великобритания, която настрои много британци срещу Евросъюза, отбелязва Ройтерс.

Източник БТА

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.