• пн. окт. 2nd, 2023

Байдън пред ООН: Климатичната криза е екзистенциална заплаха за цялото човечество

Bychaspic

сеп. 19, 2023

Климатичната криза е екзистенциална заплаха за цялото човечество, предупреди днес президентът на САЩ Джо Байдън от трибуната на ООН, предаде БТА.

Давайки за пример горещите вълни, пожарите, наводненията и сушата, които засегнаха през последните месеци различни точки на планетата, Байдън призова за намаляване на зависимостта от изкопаемите горива.

„Тези събития показват какво ни очаква, ако не успеем да намалим зависимостта си от изкопаемите горива и да адаптираме нашия свят към климатичните промени“, заяви той.

Байдън призова световните лидери да застанат на страната на Украйна в конфликта с Русия.

„Русия смята, че светът ще се умори и ще ѝ позволи да извърши агресия в Украйна без последици. Ако позволим Украйна да бъде разцепена, то ще бъде ли въобще в безопасност независимостта на която и да е страна?“, каза Байдън.

„Организацията на обединените нации трябва да продължи да опазва мира, да предотвратява конфликти и да облекчава човешкото страдание“, каза Байдън. Той добави, че САЩ ще подкрепят разширяване на Съвета за сигурност, като бъде увеличен броят на постоянните и непостоянните членки.

„Като президент на Съединените щати разбирам отговорността, която има страната ми в този критичен момент – да работим със страните във всеки регион. Съединените щати се стремят към по-сигурен, по-проспериращ, по-справедлив свят за всички хора, защото нашето бъдеще е свързано с вашето. Нито една нация не бива да се изправя срещу предизвикателствата сама“, каза още Джо Байдън.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *