• вт. юни 25th, 2024

Банките в Полша поставят нов ипотечен капан на купувачите на жилища

Bychaspic

ян. 13, 2023

Две банки в страната спряха продажбите на ипотечни кредити с плаваща лихва и ще предлагат само фиксирани заеми

Снимка: Bloomberg L.P.

Снимка: Bloomberg L.P.

Две полски банки спряха продажбата на ипотечни кредити с плаваща лихва, като на практика циментираха върховите лихвени равнища в ново предизвикателство за собствениците на жилища в страната, пише Bloomberg.

BNP Paribas Bank Polska, шестият по големина кредитор в страната от гледна точка на активи, „временно спира“ жилищните заеми с плаваща лихва от тази седмица и вместо това ще продава само ипотечни кредити с лихви, фиксирани за пет или десет години. ING Bank Slaski, четвъртата по големина банка, предприе същия ход през декември.

Лихвите по ипотечните кредити в Полша са сред най-високите в ЕС след най-агресивното затягане на паричната политика в историята на страната с цел овладяване на инфлацията. Но сега потребителите може да бъдат блокирани на тези високи нива, точно когато се очаква разходите за финансиране да започнат да намаляват. Полша има едни от най-скъпите ипотечни кредити в Европа. Графика: Bloomberg LP Полша има едни от най-скъпите ипотечни кредити в Европа. Графика: Bloomberg LP

След като официалната лихва нарасна с 665 базисни пункта преди по-малко от година, вноските в някои случаи се увеличиха над два пъти, а продажбите на нови жилищни заеми се сринаха с близо 50% миналата година. За да смекчи проблема, правителството на полския премиер Матеуш Моравецки предложи мораториуми върху ипотечните кредити, който ще остане в сила през 2023 г.

Пазарните цени сега създават очаквания за първи понижения на лихвите към края на тази година. PKO Bank Polski очаква централната банка да понижи лихвите с 50 базисни пункта. Най-големият кредитор в страната не е коментирал плановете си за ипотечните кредити с плаваща лихва.

Поляци, притеснени от повишаването на лихвите, започнаха да избират заеми с фиксиран лихвен процент или дори да изтеглят съществуващи ипотеки от договори с плаваща лихва. В резултат на това делът на заемите с плаваща лихва в новите продажби намаля с около 50% миналата година, след като беше най-преобладаващият договор за финансиране над десет години, сочат данни на Европейската централна банка. Дял на заемите с плаваща лихва в продажбите на нови ипотечни кредити на домакинствата. Графика: Bloomberg LP Дял на заемите с плаваща лихва в продажбите на нови ипотечни кредити на домакинствата. Графика: Bloomberg LP

Но фиксираните лихви сега може да се превърнат в капан за изпитващите затруднения купувачи на жилища в страната, много от които пострадаха от продажбите на деноминирани в швейцарски франкове заеми преди финансовата криза.

„Банките са изправени пред някои предизвикателства за репутацията си, тъй като ограничават предлагането си, когато лихвите достигат връхна точка“, коментира Лукаш Яншак, анализатор в Erste Group Bank. „Но клиентите научиха болезнен урок и може да приемат малко по-високи лихви“, допълва той.

Ипотечни кредити с променлива лихва вероятно ще продължат да бъдат предлагани, но на по-малка група клиенти, които могат да управляват риска, отбелязва анализаторът.

Както BNP, така и ING заявиха, че отново ще предлагат заеми с плаваща лихва, след като страната въведе нов бенчмарк за междубанково кредитиране – процес, който се очаква да се осъществи в идните две години. Банките не дават точна времева рамка кога отново ще разширят предлагането си на ипотечни кредити.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *