• пт. мар. 29th, 2024

Белият дом: Русия подготвя провокации в Украйна, за да сеят разделение

Bychaspic

ян. 15, 2022

Говорителката на Белия дом Джен Псаки заяви, че САЩ разполагат с данни за провокации в Украйна, които се подготвят от Русия, съобщиха медиите.

Според нея „руските агенти на влияние“ започнали да фабрикуват провокации в държавните медии и интернет, за да „оправдаят руската намеса и да сеят разделение в Украйна“.

„Например руски служители и агенти на влияние се фокусират върху истории за влошаване на ситуацията с правата на човека в Украйна и увеличаване на войнствените настроения сред украинските лидери“, каза Псаки.

Главното разузнавателно управление на украинското Министерство на отбраната (ГУР МО) обвини Русия в подготовка на провокации. В Киев твърдят, че руските специални служби готвят провокации срещу собствените си военнослужещи, за да обвинят Украйна за това.

По-рано CNN публикува материал, според който САЩ разполагат с информация, че Русия е обучила специална военна група, която ще трябва да извърши операция в Донбас под фалшив флаг. Американската администрация се опасява, че тази операция може да предшества мащабна инвазия в Украйна, която може да започне от средата на януари до средата на февруари, съобщава БГНЕС.

Според руския президентски говорител Дмитрий Песков твърденията, че Москва готви провокации в Донбас са неоснователни. Той отбеляза, че по-рано подобни публикации вече са се появявали, но не са били потвърдени с нищо.

Русия планира да организира саботажи и други подобни мероприятия в Украйна в името на вътрешната дестабилизация на страната, заяви още преди няколко дни зам.-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд, цитирана от украинския „Телеканал новин 24“ и Агенция Фокус.

Нюланд каза през репортери, че именно Русия е създала кризата около Украйна и че именно тя се опитва да обърне ситуацията по такъв начин, че да се оправдае с помощта на „дезинформация и лъжи за Украйна“. „Русия създаде тази криза – от нищо. Русия е тази, която е събрала 100 000 военнослужещи по границите на Украйна. Именно Русия подготвя вътрешни саботажи, дестабилизация и варианти за други действия под фалшиво знаме в Украйна“, каза Нюланд.

Представителят на Държавния департамент за пореден път подчерта, че Русия е агресор, а Киев не възнамерява да заплашва Кремъл. Напротив, Украйна иска мирно, демократично и европейско бъдеще за своя народ, твърди Нюланд.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *