• ср. ян. 19th, 2022

Бившият президент Нурсултан Назарбаев не е ръководил потушаването на протестите

Bychaspic

ян. 9, 2022

Самият бивш президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев реши да прехвърли поста на председател на Съвета за сигурност на сегашния държавен глава Касим-Жомарт Токаев, съобщи прессекретарят на Назарбаев Айдос Укибай.

Той уточни, че Назарбаев е в столицата Нур-Султан и оказва подкрепа на наследника на поста си Токаев. Имаше неофициални информации, че бившият президент се намира в чужбина.

„Ситуацията обаче беше много трудна и затова самият Назарбаев реши да прехвърли поста на председател на Съвета за сигурност на президента, тъй като беше наясно, че бунтовете и терорът изискват бърза, твърда и безкомпромисна реакция от страна на ръководството на страната“, каза Укибай.

Той отбеляза, че Назарбаев и Токаев „винаги са били“ от една и съща страна на барикадите, „защитавайки своя народ, страна и бъдещето на нацията“. „И в тези трудни за всички нас дни те отново демонстрираха монолитната държавна власт“, ​​каза прессекретарят на Назарбаев.

Шестнайсет представители на силите за сигурност са били убити при размириците в Казахстан, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на министерството на вътрешните работи.

Над 1300 са ранените полицаи, военни и служители от Националната гвардия.

Над 5100 души са задържани за участие в безредици. Полицията е задържала около 300 човека при опит да напуснат Казахстан, съобщи още вътрешното министерство.

На 2 януари в редица населени места в Казахстан започнаха протести срещу поскъпването на горивата. След няколко дни те преминаха в масови безредици и нападения срещу властта в много градове, отбелязва ТАСС.

Пострадаха хиляди хора, има и загинали. Вчера държавната телевизия съобщи за общо над 40 жертви.

Казахстанските правоохранителни органи са задържали близо 6000 души по време на размириците и сред тях има и много чужденци, съобщи днес пресслужбата на президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев след заседание на оперативния щаб, предаде ТАСС.

Към момента са образувани 125 наказателни дела, а в органите на полицията са доведени 5,8 хиляди души, сред тях има голям брой чужденци, се посочва в съобщението на пресслужбата.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.