• пн. мар. 4th, 2024

Бивш шеф на Фонд „Земеделие“: Хаосът в земеделието е пълен!

Bychaspic

сеп. 18, 2023

Терористи или трактористи – защо земеделците извадиха тежката техника срещу властта?

Протестът не е само на зърнопроизводителите и става все по-мащабен, което идва да покаже, че е вече е крайно време за коренна промяна в българското земеделие. Хората от моето поколение и по-възрастните с носталгия помним едни добри времена, когато България изнасяше плодове и зеленчуци. Във всеки голям град имаше фабрика или завод за производство на консерви, месарски цехове. Видимо в момента грешката не е от последното правителство и този министър. Това е една системна грешка, която е наслагвана във времето и е крайно време да се поправи тази грешка и да се направи рестарт“, коментира бившият директор на държавен фонд „Земеделие“ Николай Каварджиклиев в „Денят ON AIR“.

Според него въпросът е кой ще направи този рестарт. „За него трябва да има пълен консенсус от всички партии в парламента, ако искаме след години да има какво да ядем, както и между съответните представителства на производители, преработватели и абсолютно цялата общност на земеделци. За да има такъв консенсус, трябва да се подеме този дебат максимално бързо“, категоричен е Каварджиклиев.

По негови думи второто, което трябва да се направи, е да се промени законът, за да се установи представителността на всички земеделски асоциации и организации, които са стотици на брой. „Като директор на фонд „Земеделие“ помня, че имах доста често срещи и се чудих откъде да ги започна и откъде да ги свърша. Самите те помежду си не се понасят. Ако нямаме ясна държавна политика и ясни приоритети, по които да има съгласие, няма как да има развитие за земеделския бизнес. Баницата е една, ясно е колко субсидии се получават от ЕС, колко процента от бюджета отиват за земеделие. Как ще бъдат разпределени и за кого, трябва да има консенсус“, попита бившият директор пред Bulgaria ON AIR.

Каварджиклиев обясни, че ситуацията е такава към момента заради лоша комуникация. „Проблемът е не, че парите отиват на едно място, а че има концентрация в няколко човека. Другият проблем е дали това искаме всички, дали действително не искаме да имаме лозарство, овощарство, не искаме да имаме зеленчукопроизводство, защото тези браншове се затриват последните години. В момента вкарваме картофи от Германия, нектарини от не знам къде, това преди се произвеждаше в нашата държава и защо изчезна – заради липса на работна ръка“, подчерта той.

Според Каварджиклиев страната трябва да има ясен приоритет и воля, а след това трябва да има контрол. „Ролята на Министерството е да управлява процеси. Никой не управлява нищо. Хаосът в земеделието е пълен и не е от вчера или днес, а от последните 20-30 години. Работи се на парче, едни и същи хора с едни и същи методи се опитват да получат различен резултат“, каза той.

Запитан дали има „терористи“ в земеделския сектор, той отговори: „Има тотална обърканост в комуникацията. Думата „терористи“ няма място, когато говорим за бизнес. Ние говорим за реален бизнес. Начинът на комуникация трябва да бъде строго професионален и изчистен особено на такава позиция“, допълни той.

По думите на Каварджиклиев е видимо, че не защитаваме държавните си интереси. „На първо място е националният интересен, къде е той? Трябва да имаме ясна визия какъв е той, каква е държавната политика. Видимо не защитаваме държавните интереси“, каза той.

„Въпросът е какво има в това зърно (украинското бел.ред), проблемът идва от контрола на управление липсват системи за управление и контрол защо ги е страх от глоба, имаме санкции в момента за това, че нямаме система за мониторинг. Трябваше да работи от 1 януари след няколко отлагания, тя не работи“, посочи още Каварджиклиев.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *