• ср. ян. 19th, 2022

Бизнесът пред Радев: Компенсациите за високите цени на тока са недостатъчни

Bychaspic

дек. 30, 2021

Предложените от правителството компенсации за бизнеса заради високите цени на електроенергията не са достатъчни и е възможно да доведат до рязък спад в икономиката, безработица и социално напрежение. Това заявиха на срещата с президента Румен Радев представители на работодателските организации. 

Преди това бизнесът поиска и свикване на Консултативния съвет по национална сигурност заради кризата в енергетиката.

С президента Румен Радев нямаме различния в оценката на ситуацията и в подхода за разрешаване на проблема“, коментира след срещата председателят на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

По думите му разчетите, които са били представени на президента и екипа му, ще послужат да се вземе едно по-добро решение от първоначално предложеното, за да се постигне справедлив компромис.

Председателят на АИКБ припомни, че предложението на бизнеса е да се компенсират 75% от надвишението над прогнозната пазарна цена от 119 лв. за мегаватчас, която е дала Комисията за енергийно и водно регулиране. От Министерството на енергетиката предлагат да се компенсират три четвърти от надвишението над 185 лв. за мегаватчас, което е пазарната цена за месец юли, като освен това бъде въведено и ограничение на компенсацията до 30% от пазарната цена. Според работодателите това ограничение се обезсмисля при цени над 300 лв. за мегаватчас, защото се очаква стойностите да достигнат между 500 лв. и 800 лв. за мегаватчас.

Работодателските организации смятат, че компромисното решение е да има компенсиране само над 185 лв. за мегаватчас, но да няма ограничение в компенсацията.

Ако се стигне до справедливо компенсиране, ние имаме златен шанс да се включим в това пренареждане и скъсяване на веригите на доставки. Тогава биха се получили двуцифрени ръстове, както на продажбите, така и на работните заплати. Би се ограничила и инфлацията при едно справедливо компенсиране на високите цени за предприятията“, заяви Велев.

Допълнително е разговаряно и за необходимостта за изработване на нова енергийна стратегия на България. Велев допълни, че работодателските организации са предложили да се създаде към президента експертен консултативен съвет, който да работи както по стратегията, така и по екстремни проблеми и ситуации, каквато е настоящата.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.