• чт. ян. 20th, 2022

Блинкен: САЩ очакват избора на Русия за ситуацията в Украйна

Bychaspic

ян. 14, 2022

След разговорите с Русия по въпросите на сигурността Съединените щати очакват решението на Москва за това, какъв път възнамерява да поеме в ситуацията около Украйна. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю за радио NPR.

„Русия трябва да обсъди всичко това у дома. Ние правим същото нещо“, отбеляза държавният секретар. – Има два пътя и те могат да решат кой да изберат. Единият е пътят на дипломация и диалога и ние сме ангажирани с него, вярвайки, че това е най-добрият път напред, най-отговорният път за разрешаване на различията, както и на ситуацията в Източна Украйна. От друга страна, ако /руснаците/ изберат конфронтацията, ако изберат агресията, ние сме напълно готови за това“, предупреди ръководителят на американската дипломация.

Репортер на радиото попита дали това на практика означава, че „топката в момента е в полето на Русия“. В отговор Блинкен заяви, че Вашингтон и Москва са се озовали в настоящата ситуация „по инициатива на Русия“. „В крайна сметка ние не можем да избираме вместо него [руския президент Владимир Путин]. Можем само да изложим в много ясни категории какви ще бъдат последиците от избраните от него варианти“, заяви държавният секретар на САЩ.

Неотдавна на Запад, както и в Киев, се появиха твърдения за възможно руско нахлуване в Украйна. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков определи подобна информация като празно и безпочвено нагнетяване на напрежението. Той подчерта, че Русия не представлява заплаха за никого. В същото време Песков не изключи възможността за провокации, които да оправдаят подобни изявления, и предупреди, че опитите за силово решаване на кризата в югоизточната част на Украйна ще имат най-сериозни последици./БГНЕС

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.