• ср. май 29th, 2024

Богатите руснаци помогнаха на имотния пазар в Дубай да отчете нов рекорд

Bychaspic

апр. 14, 2022
Богатите руснаци помогнаха на имотния пазар в Дубай да отчете нов рекорд

Снимка: Bloomberg LP

Жилищният пазар в Дубай е отчел най-доброто начало на годината, стимулиран от по-високото търсене от местни жители и най-големия приток на чуждестранни купувачи, включително руснаци, сочат данни на консултантската компания CBRE, цитирани от Bloomberg.

Общият обем на сделките е достигнал 19 009 през първото тримесечие на годината, което „е най-високия обем в историята за първото тримесечие“, показва докладът на CBRE. Единственият друг период с по-голям брой сделки са второто и третото тримесечие на 2009 г., когато съответно около 33 хил. и 23 хил. имота са сменили собствеността си, отбелязва Таимур Хан, ръководител на анализите в CBRE.

Имотният пазар в Дубай се възстановяват от седемгодишен спад, подкрепен от комбинация от фактори, включително европейски инвеститори, които се притесняват от потенциално повишаване на данъците у дома, и руски купувачи, търсещи убежище за богатството си.

Руснаците отдавна са големи купувачи на луксозни имоти в бляскавото емирство, като традиционно са сред топ десет на националностите, които инвестират в недвижими имоти. Брокери казват, че те разграбват имоти в последните месеци, тъй като страната им е изправена пред санкции заради нашествието в Украйна. Бизнес хъбът в Близкия изток се оказва и една от любимите дестинации на някои международни компании, включително Goldman Sachs Group, които се стремят да преместят служители от Русия.

Още по темата

„На пазара идват международни пари – от руснаци или други европейски страни“, отбелязва Хан. „Но търсенето е съсредоточено върху високия сегмент и не е двигател за по-голямата част от пазара. Ключовия сегмент, който движи пазара са покупките на жилища за собствено ползване, при които хората просто решават да направят крачката и да купят“, допълва той.

Средните цени на жилищата са нараснали с 11,3% през 12-те месеца до март, сочат данни на CBRE. Цените на апартаментите са нараснали средно с 10%, а цени на еднофамилни жилища, известно на местно ниво като вили, са се повишили с 20,2%. Това е резултат от пандемията, при която работата от вкъщи накара много обитатели на апартаменти да потърсят по-голяма площ.

Районът около най-високата кула в света, центърът на Дубай и квартал Бизнес бей са тласнали нагоре и общите цени. Вилите на изкуствения остров Палм Джубейра, популярен сред богати руснаци, са отчели най-високи средни цени на месечна база през март.

Въпреки ръста в последно време цените остават далеч под връхната им стойност през 2014 г. Средната цена на квадратен метър в Дубай е 11 818 дирхама (3218 долара), а цената на вилите достига 13 637 дирхама. Това е надолу спрямо връхната точка със съответно 26,2% и 12,3%.

Наемите са нараснали средно с 13,1% в града, сочат данните на консултантската компания. Богатите квартали Палм Джумейра, Емирейтс Хилс и Арабиан Ранчис са отчели най-голям месечен ръст на цените през март.

Ръстът на наемите е „много, много значителен“, отбелязва Хан. „Има проблем с наличностите на качествени домове, а недостигът ще тласне търсенето нагоре“, тъй като предприемачите освобождават наличности на етапи, за да максимизират възвръщаемостта.

„Макар че цените и средните наеми продължават да растат, наблюдаваме умереност в ръста както на продажбите, така и на наемите в сегмента на вилите от пазара“, отбелязва Хан.

Растящите лихви по кредитите и допълнителното затягане на разплащателните планове, предлагани от предприемачите, вероятно ще доведе до тази умереност, допълва той.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *