• чт. сеп. 21st, 2023

Бойко Борисов: „Майбасите“ се набиват в очите, а никой не пита за колите на IT-сектора

Bychaspic

сеп. 19, 2023

„Майбасите“ се набиват в очите, а никой не пита за колите на IT-сектора, коментира пред медиите обстановката в страната и протестите на зърнопроизводителите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той обясни, че има възможност парламентът да се намеси в спора между изпълнителната власт и зърнопроизводителите, които започнаха протести, нещо за което спомена вчера и депутатът от ДПС Делян Пеевски.

„Има и решения, има и много бързи фактически действия, които да се направят. Като се започне от контрола на това, което влиза в България, ако трябва, да се назначат 100-200-300 и повече хора във фитосанитарния контрол. Учудвам се, че и премиерът, и министърът продължават да не се срещат (със земеделските производители), да не го решават въпроса и той да ескалира“, обясни Борисов.

 Но успокои, че протестите не са толкова страшни, понеже преди Орлов мост с месеци е бил затварян от протестиращи.

 „Не е толкова страшно, просто сегашните ни некоалиционни партньори не са свикнали с това“, коментира бившият премиер. 

„Всичко се решава в интерес на хората. Все още не съм чул икономическия министър, търговските аташета какво правят. Това е огромен апарат, който стои и чака парламентът да вземе решение“, добави Борисов.

Той призова за диалог и обясни, че ако бъде поискано от него, ГЕРБ може да се намеси в спора чрез парламента.

„Със сигурност има и доза истина в това, което казва и Денков. Въпросът е, че ние не гледаме на IT сектора или на който е друг сектор автомобилите, само техните. И това прави впечатление, това ги дразни“, каза бившият премиер, но отрече да противопоставя двата сектора.

Борисов обяви, че е готов да посредничи между правителството и зърнопроизводителите.

„Ние се чувстваме отговорни за тези хора да станат министри, натиснали сме копчетата“, отбеляза той.
„Питам къде са, какво правят, умолявам министрите да идат и да се срещнат с протестиращите и да решат проблемите. Ако има законодателна нужда от нещо, ще го вкaраме и още утре ще го решим“, посочи лидерът на ГЕРБ.

Има по-важни неща в момента, и всеки ден да ме питате, няма да ви кажа“, отговори той на журналистически въпрос кога от ГЕРБ ще обявят своя кандидат за кмет на София.

Въпреки критиките си срещу земеделския и икономическия министър, Борисов не отговори дали обмисля смяната им при ротацията на премиерите през март.

Управленските партньори от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са „реална коалиция“, макар и да нямат коалиционно споразумение, а ДПС на практика е част от нея, обясни той преди да влезе в пленарната зала за извънредното заседание на парламента.

„В тези динамични събития ние, некоалицията – което вече започна да става смешно за хората, защото не отговаря на истината. Ние по-реална коалиция няма как да бъдем“ – така Борисов отговори на въпрос какво е станало с подписването на управленското споразумение между първите две политически сили.

„Ние нямаме (хора във властта), но се чувстваме отговорни, защото сме гласували за това правителство, за да станат тези министри“, добави Борисов.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *