• пн. окт. 18th, 2021

Борислав Гуцанов: БСП предлага създаването на фонд „Енергийна сигурност“ в помощ на домакинствата

Bychaspic

окт. 14, 2021

„БСП предлага създаването на фонд от печалбите на производителите и търговците на ток. Този фонд „Енергийна сигурност“ е изключително добро решение, защото в момента се трупат свръхпечалби и ще е в помощ на домакинствата и предприятията. В Европа вече го правят.“ Това каза кандидатът за народен представител от листата на „БСП за България“ във Варна Борислав Гуцанов в предаването „Денят On Air“ по Bulgaria On Air, съобщиха от пресцентъра на БСП.
„Това е едно от предложенията, което ще направим в първите 100 дни,“ подчерта Гуцанов.

Той припомни, че заедно с това БСП предлага 4 мерки за омекотяване на целия този ценови удар – за намаляване на ДДС и акциза на енергоносителите, намаляване на данъка върху храните от малката потребителска кошница, субсидия за всяко домакинство за потребление на електроенергия и достъп до определено количество електроенергия до 6 месеца на домакинства, които спрат да си плащат сметките.

„2013 г. БСП направи референдум и събрахме над 700 хиляди подписа за строителството на АЕЦ „Белене“. Тогава кой ли не ни убеждаваше – и управляващите от ГЕРБ, и десните, че на България това не е необходимо. Да ги попитам – сега има ли някой, който да мисли по този начин,“ отбеляза социалистът.

Борислав Гуцанов подчерта, че в Европа отново се е заговорило за атомната енергетика и бързо са се преориентирали към нещо, за което БСП говори от години. Според него едно от първите неща, което трябва да бъде направено в 47-то Народно събрание е вземането на решение за стартирането на АЕЦ „Белене“.

Кандидатът за народен представител отправи въпрос към Бойко Борисов и бившия енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова: „Бих попитал г-н Борисов и г-жа Петкова, които се хвалели с подписания нов договор за доставка на газ, сега какво ще кажат по този въпрос – че го подписаха на борсови цени, а не това, което беше преди, че в 9-месечен период от време и вързани към нефтопродуктите. Щеше да е много по-различно сега, ако не си бяха правили експерименти без да разбират тази материя.“

„Корабокрушението на „Vera Su“ показва корабокрушението на нашата държава,“ отбеляза Гуцанов.
Според него служебното правителство е можело да реагира по-адекватно в първите 5 дни, но причините за инцидента са много по-дълбоки: „В продължение на близо 20 години ние нямаме морско спасяване. Нужни са спешни законодателни промени в морското корабоплаване и морския бизнес.“

„В 46-то Народно събрание БСП показахме държавническо мислене и направихме всичко възможно за диалог между парламентарните сили, за да се състави редовно правителство. Отново подаваме ръка към политическите партии в следващия парламент за стабилност в държавата. Хората имат нужда от нормален живот, а не да се чудят дали могат да си платят сметките,“ каза още Борислав Гуцанов.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.