• сб. апр. 13th, 2024

Борисов се противопостави на идеята за паметник на бившия столичен кмет инж. Иван Иванов

Bychaspic

апр. 4, 2024

„Призовавам общинските съветници от ГЕРБ-СДС да не подкрепят построяването на паметник на кмета на София инж. Иван Иванов. Нашите съветници ще се съобразят с представените ни данни за политическата дейност на инж. Иванов в полза на нацистка Германия“, написа във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Борисов е заел тази позиция по време на среща с представители на еврейската общност в България, в която се включиха и колегите от ГЕРБ в Столичния общински съвет и Даниел Лорер от ПП.

„По време на разговора подчертах, че езикът на омразата няма място в българското общество. В тази връзка изразих и категоричното ни притеснение от използването на антисемитска реторика в българския парламент и опитите за политическа злоупотреба с темата за спасяването на българските евреи.
От своя страна представителите на еврейската общност изказаха благодарност за отговорната и категорична позиция на ГЕРБ. И подчертаха, че ще продължат да бъдат пазители на историята и истината“, пише още Борисов в социалната мрежа.

Припомняме, още миналата година избухна скандал с паметника на легендарния софийски кмет Иван Иванов. Монументът ще бъде издигнат до метростанция „Стадион Васил Левски“.

Автор на монумента е великотърновският скулптор Борис Борисов. Паметникът ще бъде издигнат по инициатива на бившия общински съветник и депутат от ДСБ проф. Вили Лилков.“Това е най-успешният кмет, който е управлявал града от Освобождението до днес“, казва той.

Писателката Леа Коен, обаче е против политическата дейност на инж. Иванов и твърди, че тя е била изцяло в полза на нацистка Германия“, заяви Лилков.

В профила си във Facebook Леа Коен написа и открито писмо, в което го моли да оттегли предложението си. Коен е против политическата дейност на ижн. Иванов и твърди, че тя е била изцяло в полза на нацистка Германия.

„Нарекъл е два булеварда в София Хитлер, Мусолини. Бил е личен гост на 50-годишнината на Хитлер“, заяви Коен.

Според проф. Вили Лилков обвиненията към личността на Иван Иванов са откровени лъжи.

„Ако е имало поне една капка съмнение в антисемитизъм и се върнем в онези времена след 9.09.44 г., смятате ли, че някой би пропуснал да го осъди с такива обвинения?“, попита Лилков.

„Гледам съвсем обективно, без лични пристрастия. Както твърди, че действам по нечия поръчка, ще му искам на Лилков съдебна отговорност, както и за това, че разпространявам лъжи. Всичко е в архива“, закани се Леа Коен.

„Съветвам я да си намери други занимания, защото начинът, по който се държи в последно време единствено настройва хората срещу нея и тя служи като позорна легитимация на българското еврейство“, отговори Лилков.

Паметникът на Иван Иванов ще бъде до метростанция „Стадион Васил Левски“, защото там е бликнала водата от Рилския водопровод, който той е проектирал.

По времето на Иван Иванов като градоначалник е завършена сградата на ректората на Софийския университет, облагородени са Южният парк и Борисовата градина, построени са сегашната сграда на Столичната община, на БНБ, на Съдебната палата, Министерството на отбраната, Държавният музикален театър, зала „България“, както и Националната и Столичната библиотека.

Без да отрича неговите качества като хидроинженер и успехите му за модернизиране на столицата, според г-жа Коен Иван Иванов е бил нацист. Нейните аргументи в подкрепа на това твърдение са, че е държал многократно речи за възхвала на Хитлер и германската армия, не криел симпатиите си към него и нацистка Германия. Това се изразявало в подаръци, изпращани на Хитлер за рождените му дни, именуването в негова чест на столичен булевард и най-вече за участието му в интернирането на евреите от София в провинцията. Като добавя към това, и че е бил лош поет. Тя признава, че е написала този текст още преди 6 години, но се е надявала, че идеята няма да се реализира.

„Госпожа Коен отдавна се занимава с подобни инсинуации, които определено се изпълняват по нечия поръчка. С това обаче само се допринася за разделението в българското общество и се създават негативни настроения срещу българските евреи. Препоръчвам й да не се изживява като Народен съд, в който навремето е участвал и баща й“, отговори й Вили Лилков.

Според него обвиненията към личността на Иван Иванов са откровени лъжи. Лилков изтъкна, че той не е назначен от цар Борис III, а от правителството на Кимон Георгиев веднага след преврата от 19 май 1934.

Също така в опитите си да го изкара нацист и антисемит тя го обвинява в депортирането на столичните евреи в провинцията – нещо, което изобщо не е било работа на общините, а на Комисарството по еврейските въпрос и на МВР. Трето, самият инж. Иванов е бил следен от хората на Гешев по подозрение, че е прикрит комунист. Защото по ЗЗД е уволнил от 7000 свои служители само 4 и е държал на отговорни длъжности в кметството всеизвестни комунисти като писателите Петър Славински и Орлин Василев. По време на процеса срещу инженер Иванов в негова защита се изказват освен тях самият Кимон Георгиев. А друг свидетел – Трифон Кунчев, направо е заявил: „Инж. Иванов под палтото си беше комунист, а отвън само показваше нещо друго“, е мнението на проф. Вили Лилков.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *