• пн. апр. 22nd, 2024

Борис Джонсън предупреди: Вирусът ще отнеме живота на още хора

Bychaspic

апр. 13, 2021

Великобритания днес започна да предлага ваксинация срещу коронавируса на всеки, навършил 45 години, след като изпълни поставената си цел всички на възраст над 50 да получат поне една доза до средата на април, предаде Асошиейтед прес.

Въпреки добрата новина обаче премиерът Борис Джонсън предупреди, че в Обединеното кралство, което от вчера започна да излиза от локдауна, ще има „още хоспитализации и смъртни случаи“.

Дни преди крайния срок 15 април, който си бе поставило, правителството заяви, че ваксинация е била предложена на всички лица от приоритетните му групи – възрастни над 50 години, здравни работници и хора със сериозни медицински състояния, и че около 95 на сто от тях са получили една доза. Над 32 милиона души, над 60 на сто от пълнолетните в страната, са получили първа доза и около 15 на сто са получили и втора.

Днес стартира втората фаза на ваксинацията, която обхваща лицата на възраст между 45 и 49 години. Крайната цел на правителството е всеки на възраст над 18 години да получи поне една доза до 31 юли.

Днешната стъпка последва ден след като бяха вдигнати ограниченията на строгия локдаун, продължил повече от два месеца. Политици и учени се опитаха да отрезвят еуфорията от връщането на някои свободи с предупреждение, че вирусът все още представлява голяма заплаха, отбелязва АП.

 

„Разбира се, че ваксинационната програма помогна, но основният дял от работата за ограничаване на болестта беше свършена от локдауна“, каза Джонсън. „Така че докато постепенно започваме отваряне, резултатът неизбежно ще бъде, че ще станем свидетели на още инфекции. За съжаление, ще видим още хоспитализации и смъртни случаи. Хората просто трябва да разберат това“, добави той.

Източник: Dnews

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *