• пн. окт. 18th, 2021

Боряна Димитрова: БСП качва проценти, рекорден срив на ИТН, Манолова е твърдо под 4%

Bychaspic

окт. 13, 2021

„52,7% са готови да гласуват за президент, а 74,6 на сто – за парламент. Оправдават се очакванията за по-висока избирателна активност. коронавирусът, машините и икономическата ситуация може да понижат процентите в деня на изборите.

ГЕРБ-СДС качва около 2-3% от предишните избори. Това обаче се дължи на съществения спад при останалите политически сили“. Това заяви социологът Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“ пред БТВ.

В полза на БСП влияе президентският вот и затова тя към момента е втора политическа сила. Битката е много важна, защото вторият ще получи със сигурност мандат за съставяне на правителство.

ИТН е паднала с 10,4%. Част от избирателите им, както и тези на ДБ и на ИБГНИ отиват към новия проект „Продължаваме промяната“.

Голяма част от ИТН обаче отпадат и влизат в графата на негласуващите, защото не са намерили свое политическо представителство.

ИБГНИ няма да прескочи 4-процентовия праг според нашите данни. 11,3% твърдо са избрали своя президент, докато за партия в парламента – 10,2%“, каза още Димитрова.

С най-висока подкрепа от 42,6% влиза в битката кандидатпрезидентската двойка Румен Радев – Илияна Йотова.

На второ място с 28% е Анастас Герджиков. За него са готови да гласуват около 80% от електората на ГЕРБ.

Лозан Панов и Мария Касимова са с 8,2 на сто подкрепа.

За Костадин Костадинов са готови да гласуват 3,9%.

80% от българските турци са готови да подкрепят кандидата на ДПС Мустафа Карадайъ.

Около 2/3 от ИТН застават зад кандидатурата на Румен Радев“, коментира социологът. Тя допълни, че ще имаме президентски избори в два тура с отворен финал.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.