• вт. окт. 3rd, 2023

Бракът на Елизабет II и принц Филип: Романтика, трудности и множество предполагаеми изневери (Снимки

Bychaspic

апр. 9, 2021

Напусна ни съпругът на британската кралица, принц Филип.

Филип и Елизабет бяха женени от 1947 г., което ги прави най-дълголетната двойка в британската кралска история. Принцът оставя съпруга, четири деца, 8 внуци и 10 правнуци.

Ето я и историята на двойката – много романтична, понякога непосилно трудна, но винаги силна. И, разбира се, изпълнена с множество слухове за изневери на принца. 

Елизабет и Филип се срещат през далечната 1934 г. Още от самото начало те преминават пред трудности в това да бъдат заедно. Кралската фамилия и особено крал Джордж VI, бащата на Елизабет, изказва своите големи резерви за нейния избраник. Макар и Филип да има нужното потекло (двамата с Елизабет са втори братовчеди по линия на Кристиан IX и трети братовчеди по линия на кралица Виктория). Роднини на Филип са били тясно свързани с нацисткия режим – той има сестри, които са били съпруги на нацистки офицери. Освен това по това време, в което двамата решават да се сгодят, семейството на Филип не е финансово независимо. Всичко това води до сериозни протести от страна на монархията за избора на Елизабет.

Тя обаче е категорична, че няма по-достоен за нея и въпреки всички резерви към Филип, на 20 ноември 1947 г. двамата се вричат във вечна любов.

Получават 2 500 сватбени подаръка от цял свят, а сватбата им се превръща в първата в кралското семейство, която е излъчена на живо по телевизията. От този момент нататък на съпрузите предстоят още много трудности и скандали (като слуховете за аферите на Филип), които обаче не успяват да разрушат брака им.

Пищната церемпония обаче не минала гладко. Поредицата от неразбории и проблеми, споходили 21-годишната Елизабет часове преди сватбата й с принц Филип в далечната 1947 година.

Най-напред в деня на церемонията се счупва диамантената тиара, която трябва да изиграе ролята на „нещо назаем”, тъй като е наследство от баба й кралица Мери и в нея са вградени диаманти, подарени на Мери от кралица Виктория през 1893 г. в чест на сватбата й с крал Джордж V.

Много булки биха приели това като лош знак за брака им, не и Елизабет обаче. Спокойствието, с което реагира тя, респектира всички, включително и бъдещия й съпруг, още повече предвид факта, че й предстои да сключи брак не просто пред над 2000 души, голяма част от които кралски особи и представители на висшата аристокрация, но и пред 200-милионна аудитория от 6 континента. 

Отново часове преди сватбата очевидно разсеяната булка се сеща, че е забравила сватбения подарък от родителите си – великолепна стара двуредна перлена огърлица – в двореца „Сейнт Джеймс”, някъде измежду всички останали хиляди подаръци. Елизабет изпраща доверения си секретар да отиде и да изрови огърлицата, тъй като държи да я носи на сватбата си. Горкият секретар обаче попада в задръстване, заради тълпите, събрали се заради предстоящата сватба, и му се налага да върви пеш, за да стигне по-бързо. Едва ли някой се съмнява, че довереният секретар на бъдещата кралица е стигнал навреме и перлената огърлица е била невредима в джоба му!

Третата „катастрофа” се разминава на косъм. Изведнъж шаферките на булката започват панически да търсят булченския букет от бели орхидеи и часове наред не могат да го открият. Орхидеи наоколо, разбира се, има предостатъчно, но работата е там, че в булчинския букет е вплетено и специално клонче мирта в памет на кралица Виктория (която налага модата булките да носят бяло, а булчинският й букет е от портокалови цветя и мирта). Накрая се оказва, че един от полицаите, охраняващи събитието вътре в двореца Кенсингтън, предвидливо е поставил букета в купа с лед, за да съхрани свежестта му до церемонията.

С роклята си Елизабет също има притеснения, тъй като времената, след наскоро приключилата Втора световна война, са тежки от икономическа гледна точка. Това налага Елизабет да плати за роклята си с 200 купона, отпуснати й от правителството специално за сватбата. Сър Норман Хартнел, любимият дизайнер на бъдещата кралица, обаче впряга на своя глава около 30 шивачки и бродировачки, които за около два месеца ушиват и извезват ръчно булчинската рокля, използвайки златни и сребърни нишки, бисери, кристали и пайети. Самият той избродирва върху полата четирилистна детелина за късмет – точно на мястото, където пада дланта на булката.

Очевидно детелината на сър Хартнел е противодействала успешно на всички неразбории, защото бракът на кралица Елизабет II и принц Филип продължава над 70 години.

Според биографична книга, основаваща се на свидетелски коментари, обаче бракът на Елизабет и Филип не е безоблачен. Носят се слухове, че по време на съюза си с кралицата херцогът на Единбург е имал не една или две, а цели 12 извънбрачни афери, но нито една така и не е потвърдена.

Причината е, че херцогът не е приел никак радостно новината, че съпругата му е обявена за новата кралица на Великобритания. Това се случва пет години след сватбата им, а реакция на принц Филип се помни и до днес от приятелите му.

Според Майк Паркър, един от близките му, принц Филип на момента е осъзнал, че целият му свят се променя из основи и че с идиличния им съвместен живот е приключено. Дори двамата с Елизабет Втора за известно време спират да си говорят, докато той не се отърси от шока.

Скоро след новината за смъртта на Джордж VI, съпрузите пристигат в Лондон. Още тогава Филип вече е наясно с новата си роля – не на глава на семейство, а просто на подкрепа на съпругата си, която има цялата власт в ръцете си. Въпреки че губи мечтите си за щастлив семеен живот и успешна кариера във флота, херцогът на Единбург остава гордо до жена си, колкото и да му коства това.

След нанасянето им в Бъкингамския двор, принц Филип няколко месеца е в пълен емоционален шок и дори най-малките подробности от новия му начин на живот не спират да го дразнят. Като току-що заела мястото си на престола, Елизабет Втора е зарината с ангажименти, в които той просто няма място. И така се превръща в негласна буква, като съвсем доскоро е командвал свой кораб във флота.

Други два техни удара по самочувствието на принц Филип са фактът, че прислугата в двореца е инструктирана да служи само на монарсите. Освен това, децата му са принудени да приемат фамилията Уиндзор, с която да се замени неговата – Маунтбатън.

През 1956 г. принц Филип заминава на обиколка на Британската общност по море, свързана с предстоящите Олимпийски игри. Това за него е страхотна възможност отново да е в свои води, но и да подкрепи дейността на съпругата си. Не всичко обаче се случва по план.

Елизабет Втора не е много щастлива от дългата няколко месеца раздяла със съпруга си, но за нея това е начин да му се отблагодари за подкрепата. Скоро след заминаването му обаче до ушите й достигат слухове за любовна авантюра на принц Филип. Доказателства обаче така и няма и двамата успяват да запазят брака си.

А това е само първият от още много пъти, в които името на херцога на Единбург е замесвано в интриги с други жени. Една от тях е много популярната за времето си британска актриса Пат Къркууд.

В сериала на Netflix The Crown пък е включена друга предполагаема афера на принц Филип – с Галина Уланова, една от най-добрите балерини на миналия век. Името му се свързва и с редица диви партита, като пак никой не може да потвърди, че е водил наистина разкрепостен начин на живот.

Дори самата принцеса Даяна, която не е в никак дори отношения с принц Филип, е била убедена, че той има не едно, а няколко извънбрачни деца. Смъртта й обаче оставя тези предположения на заден план и досега няма категорично потвърждение на тази теза.

Поне едно е сигурно – херцогът винаги е бил в компанията на красиви жени. Както тези, които работят за него в кабинета му, така и тези, в които е бил забелязван често да танцува по баровете. Но приятелите му са вярвали напълно на това, че той не изневерява на съпругата си, а просто се забавлява.

Елизабет Втора винаги е била толерантна към мъжа си и неговото увлечение към женската красота, което е приемала като нещо нормално за всички мъже. Разбира се, това, че му е давала свобода, не значи, не самата тя не е страдала от постъпките му и всички слухове. И въпреки всичко, което са преживели, кралицата и принц Филип никога не са губили уважението си един към друг.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *