• вт. юни 25th, 2024

Британците купуват първо жилище заедно, за да се изкачат по жилищната стълбица

Bychaspic

ян. 25, 2023

Британците, купуващи първо жилище, формират 52% от всички ипотечни сделки през 2022 г.

Почти две трети от купувачите на първо жилище във Великобритания се обединяват с партньор или група, за да се изкачат по турбулентната жилищна стълба на страната, съобщава Bloomberg.

Около 63% от завършените ипотеки за първо жилище са били на две или повече имена миналата година спрямо 59% през 2021 г., показва доклад на кредитора Halifax. През 2014 г. този процент е бил едва 43 на сто.

„Разходите за закупуване на жилище все още са значителни и спестяването за депозит може да е предизвикателно“, казва Ким Киниард, директор по ипотеките в Halifax. „Продължителността на необходимото време и разходите за набиране на депозит вероятно ще имат влияние върху профила на средностатистическите купувачи на първо жилище“, допълва тя.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Британците, купуващи първо жилище, формират 52% от всички ипотечни сделки през 2022 г. – най-големият дял през последното десетилетие, показва докладът. Около 362 хил. сделки са включвали купувачи на първо жилище – брой, който е намалял с 11% спрямо предишната година, когато временно понижение на гербовия налог стимулира продажбите, но въпреки това е на второ място сред най-високите бройки от 2006 г.

Отделен доклад, публикуван този месец от Yorkshire Building Society, показа, че купувачите на първо жилище формират 53% от всички покупки на жилище с ипотека миналата година.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Британският жилищен пазар е изправен пред сътресения, докато се адаптира към по-високите разходи за заеми и заплахата за спад на цените на жилищата. Последният фактор може да даде тласък на перспективните собственици на жилища, като средната цена на домовете за купувачите на първо жилище в момента е 7,6 пъти по-голяма от средната годишна заплата в страната, посочва Halifax.

„Повече ипотечен дълг означава, че залозите ще са по-високи, когато лихвите започнат да намаляват“, казва Том Бил, ръководител на проучванията на британските жилища в брокерската къща Knight Frank. „Да получиш точната ипотека в точния момент може да означава да спестиш няколко хиляди паунда“, посочва той.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *