• ср. юни 19th, 2024

Британците се отказват от покупки на жилища с най-бързия темп след фалита на Lehman Brothers

Bychaspic

ное. 10, 2022

Търсенето на британския жилищен пазар намалява през октомври най-много от началото на пандемията

Очаква се цените на жилищата във Великобритания да намалеят с 10% догодина. Снимка: Bloomberg LP

Очаква се цените на жилищата във Великобритания да намалеят с 10% догодина. Снимка: Bloomberg LP

Британските купувачи се оттеглят от сделки за новопостроени жилища с най-бързия си темп от второто полугодие на 2008 г., когато пазарите бяха разтърсени от срива на Lehman Brothers, пише Bloomberg.

Делът на отказите от сделки е достигнал 24% от началото на второто полугодие, надминавайки отчетените нива при връхната точка на пандемията и след гласуването за Brexit във Великобритания през 2016 г., съобщи строителната компания Taylor Wimpey при обявяването на отчета си в сряда.

Около 28% от продажбите в Persimmon, най-голямата компания за жилищно строителство в страната, са били отменени в последните шест седмици, съобщи тя в отделно комюнике.

Делът на отказите от сделки при Taylor Wimpey достига 14-годишен връх. Графика: Bloomberg LP Делът на отказите от сделки при Taylor Wimpey достига 14-годишен връх. Графика: Bloomberg LP

Резкият ръст на отказите отразява несигурността, която преследва британските потребители, изправени пред растящи лихви, енергийна криза и вероятна рецесия. Нарастването на отказите от сделка по време на световната финансова криза предшестваше рязък спад на средните продажни цени на компаниите за жилищно строителство, които бяха принудени да приемат отстъпки, за да продадат завършени имоти.

Отказите от сделки при Persimmon са достигнали връх от 35% през последното тримесечие на 2008 г., след което постепенно са се върнали на ниво от 15% до 2014 г. Компанията спря да публикува конкретни данни през 2015 г., като само уведомяваше инвеститорите, че делът на отменените сделки е в по-ниския диапазон на историческите норми, тъй като ниските лихви и стимулите на правителството подкрепяха търсенето на новопостроени жилища.

Persimmon върна индикатора при обявяването на резултатите си за третото тримесечие след резкия ръст на отказите от сделки в последните шест седмици, когато краткотрайният план за растеж на бившия премиер Лиз Тръс разтърси британските пазари и предизвика рязък ръст на доходността по облигациите. Волатилността се пренесе и на ипотечните пазари и доведе до рязко покачване на лихвите по жилищните заеми за бъдещите купувачи.

Делът на отказите от сделки при Persimmon вече нарасна до 21% в 12-те седмици от 1 юли, след което е продължил да върви нагоре заради т. нар. от Тръс „минибюджет“. Отменените сделки при Taylor Wimpey от началото на годината достигат 18%, като са се повишили до 24 на сто за 18-те седмици от началото на юли.

Отделно допитване на Кралския институт на лицензираните оценители в областта на недвижимите имоти (RICS) установи, че търсенето на британския жилищен пазар през октомври е намаляло с най-бързия си темп от началото на пандемията от COVID-19 и регистрира един от най-големите си спадове от над 20 години насам, пише Financial Times.

Новият индекс за запитванията от купувачи на RICS, публикуван в четвъртък, отбелязва спад за шести пореден месец за пазара на продажби – от минус 36% през септември до минус 55% през октомври.

Това е най-ниското ниво на индекса от финансовата криза през 2008 г. с изключение на пролетта на 2020 г., когато жилищният пазар беше до голяма степен затворен заради свързани с пандемията мерки

Това е и петото по големина понижение на индекса, който включва дела на брокерите, съобщаващи за ръст на търсенето, минус дела на съобщаващите за свиване, от началото на воденето на статистика през 1999 г. Търсенето от купувачите е отрицателно във всички части на страната.

Саймън Робинсън, главен икономист на RICS, отбелязва, че данните са още едно доказателство за предпазливостта на купувачите на фона на резкия ръст на лихвите по ипотечните кредити.

Заради спадащото търсене индексът на RICS за цените на жилищата е намалял до минус 2% през октомври спрямо плюс 30% през септември. Той е на негативна територия за първи път от юни 2020 г. Това е и значително по-слабо представяне спрямо забавянето до 20%, прогнозирано от икономисти в допитване на Ройтерс.

Данни на ипотечните кредитори Nationwide и Halifax от миналия месец показаха, че цените на жилищата вече са намалели на месечна база през октомври. Консултантската компания Savills прогнозира, че цените на жилищата във Великобритания ще се свият с 10% догодина.

Прогнозите са в унисон с индекса с очакванията за цените на жилищата на RICS за следващата година, който спада от минус 18% през септември до минус 42% през октомври, най-ниското ниво от април 2020 г.

Цените намаляват, въпреки че наличните жилища на брокер са се понижили до най-ниското си ниво в историята, съобщава RICS.

Докато повече хора не успяват да закупят имот, наемният пазар остава стабилен. Нетният баланс за търсенето от наематели е на стабилните 46% през октомври, сочи допитването. RICS очаква ръст на наемите в краткосрочен план.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *