• чт. мар. 28th, 2024

„Булгаргаз“: Не са застрашени доставките на газ за България

Bychaspic

ян. 1, 2022

Не са застрашени доставките на газ за България, посочват в съобщение от „Булгаргаз“ ЕАД, публикувано на официалната им страница, във връзка с големия обществен интерес към доставките и цените на природния газ.

От дружеството посочват още, че са планирали и осигурили доставките на всички свои клиенти, които са сключили договори за доставка, до размера на договорените количества. И допълват, че действително в Европа има газова криза, хранилищата не са запълнени и цените са достигнали рекордни нива, включително поради опасения за недостиг.

Според „Булгаргаз“ поскъпването на природния газ от 1 януари 2022 г. не би могло да се избегне, ако България получаваше всички договорени количества азерски газ. И посочват, че този газ не е и не може да бъде решение на проблема с високите цени на международните петролни и газови пазари.

От „Булгаргаз“ обясняват още, че единственото трасе за доставка на азерски природен газ за България, съгласно договора с азерската страна, е интерконекторът Гърция-България, който обаче не е изграден. Дружеството посочва, че не може да влияе на този процес, но понася негативните последици от забавянето в изграждането на междусистемната газова връзка. Като временно решение „Булгаргаз“ е успял да договори с азерския доставчик да получава газ на друг газопровод, отстоящ на близо 300 км от IGB (през гръцката газопреносна мрежа ДЕСФА). Също така дружеството още не е информирано от гръцко-българската компания Ай Си Джи Би АД кога ще бъде готова гръцката газова връзка. От „Булгаргаз“ допълват, че получаването на пълния размер на договорните количества на алтернативния газопровод зависи изцяло от волята и възможностите на азерската страна.

В съобщение на своя сайт от дружеството отбелязват още, че през 2021 г. са продавали на българския потребител природен газ на цени „значително по-ниски от цените на европейските газови пазари, в това число на топлофикационните, газоразпределителните дружества и големи индустриални клиенти“.

Източник: https://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *