• нд. юли 21st, 2024

Бундесбанк предупреди германските банки срещу нехайство при ипотечните кредити

Bychaspic

ян. 19, 2022
Бундесбанк предупреди германските банки срещу нехайство при ипотечните кредити

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Германските банки стават твърде нехайни към рисковете от спиране на плащанията от кредитополучателите и потенциално повишаване на лихвите, особено на процъфтяващия ипотечен пазар в страната, предупреждава заместник-председателят на централната банка Клаудия Буш в интервю за Financial Times.

Тя отбелязва, че банките са излезли относително невредими от рецесията, породена от коронавирусната пандемия, но са твърде оптимистични за бъдещето.

„Смятаме, че кредитните рискове се подценяват“, казва Буш. „Моделите, които банките и пазарните участници използват, се основават на исторически данни. Тези данни може да подценяват бъдещ макро риск, което е косвено отклонение“, допълва тя.

Още по темата

Буш, която е член на комисията по финансова стабилност в Германия наред с представители на финансовото министерство и на финансовия регулатор BaFin, допълва, че „виждаме промяна в корпоративните портфейли с кредити на банките към относително по-слаби фирми“.

Макар че германската икономика се сви с 4,6% през 2020 г. след началото на пандемията, което е рекордна рецесия след Втората световна война, броят на фалиралите компании намалява значително благодарение на щедрото обезпечаване на заемите от правителството и субсидирането на заплатите на пуснатите в принудителен отпуск служители.

„Всички (рискови) индикатори, които следим, включително съотношението между кредити и брутен вътрешен продукт, се насочват нагоре“, коментира Буш. „Притеснени сме за ипотечните кредити, но също така сме много разтревожени от тази макроикономическа среда, която, ако погледнем съвременната история, е твърде добра, за да е истинска“, допълва тя.

Една от най-големите области, предизвикващи притеснение, е германският имотен пазар, на който цените на жилищата нараснаха с 12%, а ипотечното кредитиране се увеличи със 7,2% в годината до септември. И двете достигат многогодишни върхове въпреки последиците от пандемията.

Германските финансови регулатори реагираха миналата седмица, като обявиха увеличение с 22 млрд. евро от февруари 2023 г. на капитала, който изискват да държат банките, и обещаха да следят по-строго стандартите за кредитиране.

Това означава, че германските банки ще се нуждаят от допълнителен капиталов буфер, равняващ се на 0,75% от местните им активи, и още един, равносилен на 2 на сто от ипотечните им кредити, като и двата са приспособени към риска. По-скромна версия на регулацията беше предложена през 2019 г., но после беше оттеглена заради пандемията.

Допълнителните капиталови буфери, които отразяват сходни планове във Великобритания, Швеция, Норвегия и Дания (а също и в Българиябел. ред.), целят да направят банките по-устойчиви, като им позволят да поемат потенциални бъдещи загуби, без да се налага да намаляват предлаганото кредитиране на бизнеса и домакинствата.

Асоциацията на германските банки се оплака, че промените се случват в „неподходящ момент“ на фона на голямата икономическа несигурност и рискуват „да сложат ръчна спирачка“ на капацитета им за кредитиране, което може да тласне повече бизнеси към не толкова регулирани доставчици на ипотечни кредити.

Но Буш казва, че германските банки са увеличили прекомерния капитал, който държат, над минималните изисквания с около 30 млрд. евро през последните две години до почти 190 млрд. евро, което означава, че само „много, много малка част“ от тях трябва да набират допълнителен капитал сега.

Лихвите в Германия намаляват до рекордно дъно през последните години, след като Европейската централна банка понижи лихвите по депозитите до -0,5% и купи облигации за над 4,5 трлн. евро. Много банки в страната предлагат 10- или 15-годишни ипотечни кредити с лихва под 1%, казва Татяна Гоп от германската консултантска компания в областта на ипотечните кредити Baufi24.

Заместник-председателката на Бундесбанк коментира, че банките са увеличили „експозицията си към лихвен риск“, като делът в Германия на новите ипотечни кредити с фиксирана лихва за най-малко десет години е нараснал над два пъти от 2010 г. насам, когато започна растежът на жилищния пазар.

„По тези неизплатени ипотечни кредити има много по-дълъг период на падеж, а това означава, че ако лихвите се повишат, банките ще имат по-високи разходи по рефинансиране, но стойността на активите им няма да се промени особено“, отбелязва Буш.

Европейската централна банка съобщи, че е „много малко вероятно“ да повиши лихвите тази година, но пазарите очакват ръст с 0,1 процентни пункта на лихвите ѝ по депозитите през октомври.

Ниските лихви дават тласък на цените на жилищата в Германия, като те са нараснали с почти 60% от 2015 г. насам, а Бундесбанк смята, че сега пазарът е надценен с 15% до 30%.

Буш се надява новите правила да дадат „известен стимул“ на кредиторите да „помислят по-сериозно“ за тенденцията през последно време някои банки да предоставят ипотечни кредити за цялата сума на имота с малко или нулево самоучастие. Ако подобни високорискови ипотечни кредити станат по-разпространени, регулаторите може да наложат нови правила, ограничаващи сумите, които банките могат да отпускат за покупка на имот.

„Намерението наистина не е да се укроти цикълът на цените на имотите, а да се гарантира, че финансирането е стабилно и кредитополучателите могат да си го позволят“, отбелязва тя.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *