• пт. сеп. 29th, 2023

Бургаската полиция конфискувала 80 коли за месец

Bychaspic

сеп. 11, 2023
Бургаската полиция конфискувала 80 коли за месец

СНИМКА БГНЕС

Само за месец 80 моторни превозни средства са иззети на територията на община Бургас, съобщиха от МВР. В по-голямата си част това са леки автомобили, конфискувани от водачи, които са шофирали след употреба на алкохол или наркотични вещества.

Още в първия ден след приемане на законовите промени са били отнети два леки автомобила, за употреба на алкохол, и на канабис, както и камион с полуремарке, за употреба на алкохол.

Отредено е ново място за съхранение на иззетите коли, което е специално оборудвано със система за видеонаблюдение, СОТ и жива охрана, уточняват от полицията.

Промените, с които се дава право на съдилищата в България да отнемат в полза на държавата автомобилите на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества, влязоха в сила преди месец, пише „Сега“. В закона са описани няколко случая, при които се стига до конфискация на автомобила.

Първият е, ако се шофира с над 1.2 промила алкохол, за което се полагат също 1 до 3 години затвор и глоба от 200 до 1000 лева. Вторият е, ако шофьорът вече е осъждан за шофиране след употреба на алкохол – при повторно нарушение с над 0.5 промила се отнема автомобилът, и се налагат от 1 до 5 години затвор, и от 500 до 1500 лева глоба. Ако се управлява автомобил след употреба на „наркотични вещества или техни аналози“, наказанията са конфискация, 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба. При рецидив наказанието е конфискация, 1 до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева. Ако нарушителят не е собственик на управляемия автомобил, може да заплати равностойността му.

 

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *