• пн. окт. 2nd, 2023

Българите са дошли по пътя на копривата и други бисери от матурата

Bychaspic

юни 19, 2023

Освен промени в историята, учениците прекрояват и картата на света, правейки България не на 3 морета, а на 3 континента

Откъде идват българите и какви са били границите на страната ни? Тези и още много нови данни за историята на България откриваме в отговорите на зрелостниците от матурата по история.

Българите са дошли по пътя на копривата. Така смятат част от зрелостниците, избрали матурата по история тази година. Техните учители усърдно са събрали най-интересните отговори, които ни представят нов прочит на миналото ни. Според историка Калин Танев тези бисери не определят нивото на учениците, само показват липсата на подготовка и слабата езикова култура.

Аз не виждам драма в това нещо. Винаги ще има ученици, които избират тази матура, защото им трябва оценка. Затова голяма част от тези бисери са за да се посмеят хората“, коментира Танев пред Bulgaria On Air.

За да не се смеят хората, учителят предлага – историята да се преподава така, че децата да разберат какво и защо предопределя събитията в миналото ни.

Историята ни е необходима, защото виждаме как обществото ни се лашка заради непознаването на историята. Тази година научихме кой е бил основният поминък на прабългарите„, посочи историкът.

Прабългарите се занимавали с котевъдство, но имало доказателства, че са правели и пластични операции. „Това говори за чиста проба невежество„, смята Танев.

Освен промени в историята, учениците прекрояват и картата на света, правейки България не на 3 морета, а на 3 континента. Хан Крум завладял източната част на Австралийския хаганат и присъединил към България областта Пенсилвания. И въпреки че Пенсилвания вече е част от нашето наследство, Цариград все още остава непревземаем блян на българите. Хан Крум е превзел Константинопол, но не успял да превземе Цариград.

Според Танев матурата развива критичното мислене на учениците, което е основното в съвременни свят. „Матурата е страхотна, много е благодатна. 80% от матурата са текстове, които трябва да работиш с тях. Може би трябва вече да се върви към интердисциплинарност и да се обвърже с литературата, географията“, обясни още той.

И въпреки забавната картина, Танев вижда връщане към нормалност в приемането на историята.

Източник: www.dunavmost.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *