• чт. мар. 28th, 2024

България е купила системи за опознаване „свой-чужд“ за армията

Bychaspic

ян. 2, 2022
България е купила системи за опознаване "свой-чужд" за армията

Снимка: архив, БГНЕС

България е купила системи за опознаване „свой-чужд“ за нуждите на българската армия. За сделката потвърдиха от Министерството на отбраната, след като преди месец за нея съобщи специализирано чуждоезично издание, предаде БНР.

Договорът обхваща модернизация на определен брой моноимпулсни радари, необходимото мрежово и криптографско оборудване и обучение на операторския състав, информират от министерството.

Това е станало чрез Комуникационно-информационната агенция на НАТО, която е договорила системите с германски производител на радари.

От Министерството не посочват сума. Но по данни на специализираното издание за отбрана „Дефенс поуст“ договорът e „за милиони евро“.

Българското военно ведомство припомня, че договорът е част от дейностите за модернизация на Българската армия. А инженери на германската фирма вече са идвали в страната, за да направят техническо изследване на инфраструктурата. Министерството припомня, че технологията на опознаване „свой чужд“ (IFF) дава възможност на системите за управление на въздушното и морското пространство да идентифицират националните и съюзните платформи на НАТО и коалиционните партньори.

Технологията увеличава способностите на въоръжените сили за избягване на приятелски огън, посочват от МО. Макар и от дълги години в НАТО, българските изтребители нямаха такава система за опознаване. Съобщението за купуването на системата „свой-чужд“ идва на фона на очакваните нови изтребители F-16.
 

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *