• ср. май 29th, 2024

България е на седмо място в Европа по жилищна собственост

Bychaspic

юни 14, 2022
България е на седмо място в Европа по жилищна собственост

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България е на седмо място в Европа по най-висок процент жилищна собственост, показва изследване на Compare the Market Australia сред 26 страни. Изследването взема предвид процента на жилищната собственост, средните цени на жилищата на квадратен метър и средните месечни наеми във всяка страна, за да определи страните с най-висок процент на жилищната собственост в Европа.

Румъния е страната с най-висок процент жилищна собственост с 96,1%. Това е с малко под 4 процентни пункта повече спрямо Словакия, която заема второ място, и с над 45 пр. п. спрямо страни като Германия. Преди България са също Хърватия, Унгария, Литва и Полша. У нас 84,3% от хората живеят в жилище, на което са собственици.

България е страната с най-ниска средна цена на квадратен метър жилищна площ и най-ниски наеми. Средната цена на квадратен метър у нас според изследването е 932 евро, а на наемите – 310 евро.

Още по темата

На второ място е Румъния със средна цена на квадратен метър от около 1264 евро, а на месечния наем – 349 евро.

В Словакия, която е втора в Европа по процент на жилищната собственост с 92,3%, средната цена на квадратен метър достига 2045 евро, а на месечния наем – 550 евро. Жилищната собственост в страната е около 50% през 80-те години на миналия век, но след това се увеличава главоломно с процъфтяването на имотния пазар след падането на комунизма и липсата на реален пазар на наеми.

Хърватия и Унгария поделят третото място в проучването, като там 91,3% от населението живее в собствено жилище. Имотите в Унгария струват средно около 2250 евро на квадратен метър, а месечният наем достига близо 453 евро. Имотите в Хърватия струват средно около 1649 евро на квадрат, а месечният наем е приблизително 414 евро.

Германия е европейската страна с най-нисък процент на жилищна собственост. Там малко над половината от хората са собственици на жилищата си – 50,4%. За разлика от страните с най-висок процент на жилищната собственост Германия има силна наемна икономика с политики като високи такси за прехвърляне при покупки на имоти и без отстъпки от данъка върху лихвата по ипотечния кредит, което затруднява купувачите.

Съседната на Германия Австрия е на второ място по най-нисък процент на жилищна собственост в Европа с едва 55,3%. Подобно на Германия в страната има силна култура за наемане вместо за купуване, като много от същите фактори действат и там. Наемите в Австрия са и сравнително достъпни благодарение на големия брой социални жилища.

Още по темата

На трето място е Дания, където жилищната собственост достига 59,3%. Скандинавската страна има високи цени на имотите със средно 4900 евро на квадрат, което може би обяснява защо толкова малко хора в страната могат да купят собствен дом.

„Има сходна връзка между цените на имотите и наемите и жилищната собственост. Като цяло страни с високи наеми имат по-ниска жилищна собственост, което може би означава, че в тези страни потенциалните купувачи на жилище се затрудняват да спестят за първоначална вноска, за да излязат от цикъла на наемите“, казва Хана Нортън, говорител на Compare the Market.

„Като цяло в страните с най-висока жилищна собственост като Румъния цените на имотите са много по-ниски на квадратен метър. А в страните с най-ниска жилищна собственост като Германия, цените на имотите са много по-високи“, допълва тя.

В страните с най-скъпи имоти в Европа хората е по-малко вероятно да притежават собствен дом. Люксембург, Франция, Германия и Австрия са сред най-скъпите страни за притежаване на жилища и също така имат най-нисък процент хора, живеещи в собствен имот. Норвегия е изключение от правилото.

Връзката между средните цени на наемите и жилищната собственост е много сходна с тази при цените на имотите – в страни като Люксембург, Нидерландия и Норвегия, където наемите са най-високи, хората все пак живеят под наем въпреки големите разходи.

Фактът, че цените на наемите са толкова високи в тези страни, където жилищната собственост е ниска, показва, че излизането от цикъла на наемите може да е трудно, тъй като средните наеми на тези места поглъщат голям дял от бюджетите на хората.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *