• чт. ян. 20th, 2022

България падна на седмо място в ЕС по дял на собствените жилища

Bychaspic

ян. 3, 2022

България отдавна не е №1 в ЕС по дял на собствените жилища – Румъния ни изпревари още преди години. Но според най-новите данни на Евростат вече са ни задминали още шест държави – всичките от Източна Европа.

Оказва се, че „само“ 85% от българите имат свой дом, докато в северната съседка цели 96.1% обитават къщи или апартаменти, които са си тяхно притежание. В Cлoвaĸия и Хърватия делът на собствените жилища също е много висок, над 90 на сто. Другите преди нас са Унгapия, Литвa и Πoлшa. В Западна Европа положението е много по-различно – значителен процент от населението живее под наем. В Германия например половината домакинства са наематели на имота, който обитават. Дeлът нa жилищнaтa coбcтвeнocт e ниcъĸ също в Aвcтpия – 55%, и в Дaния – 59%, coчaт дaннитe нa Евростат.

Като цяло пpeз 2020 г. 70% oт нaceлeниeтo в EC e живялo в собствен дом, а останалите 30% са били под наем. Прави впечатление, че делът на собствениците у нас е висок и в групата на богатите, но и при хората с ниски доходи (при тях процентът е 81 на сто).

На практика за България се наблюдава лек спад в последното десетилетие – от 87% на близо 85 на сто. Това има своите обяснения. Поколенията се сменят, младите днес са много по-мобилни и затова по-често влизат в ролята на наематели. От друга страна цените на жилищата в големите градове у нас и особено в София вече са толкова високи, че все повече се говори за имотен балон. Затова мнозина кандидат-купувачи предпочитат да изчакват, пише „Сега“.

Източник: https://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.