• ср. май 29th, 2024

Ваканционните имоти по Черноморието регистрират рекорден ръст на цените

Bychaspic

авг. 21, 2022

От бранша отчитат повече сделки, отколкото в големите областни градове

Ваканционните имоти по морето регистрират невероятен ръст на цените си. В Несебър, например, има повече сделки, отколкото в големите областни градове. Ръстът в последните две тримесечия е над 100%, а купувачите са българи. Това каза Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“, в предаването „Клуб Investor” по Bloomberg TV Bulgaria.

Експертът посочи, че част от купувачите са хора, които могат да работят отдалечено и инвестират, освен това отдават имота и под наем.

По думите на Ганев на пазара на недвижими имоти в България като цяло не се очаква драстична промяна до края на годината. Ще има спад на ръстовете, каза гостът. И допълни, че пазарът на недвижими имоти в България все още е в инерция, няма рязко понижаване на интереса.

„За първото тримесечие на годината данните показват ръст от 10% на цените, но при охлаждане на обема от сделки, свързани основно с опасенията от увеличаване на лихвите по кредити, ще видим и спад“, посочи Ганев. 

„От 2014 година насам бележим постоянен ръст на пазара, а 2021 година беше рекордна по отношение на обема сделки. За първи път станахме свидетели на по-масова покупка от българите на втори дом. Хората не се разделяха с градската си собственост, но закупуваха къща или парцел в близост до големия град. Тази тенденция продължава все още”, посочи Ганев и допълни, че сигурността е фактор номер едно при купуване на дом.

Лихвите по ипотеките започнаха да се вдигат плавно и това е основният фактор, който възпира хората да вземат кредит, коментира още събеседникът.

„В повечето градове в страната ни все още броят на разрешенията за строеж се увеличава, но инвеститорите изчакват, за да се ориентират на каква цена да извадят продукта си за реализация. Това повлия на цените на старото строителство и тук се регистрира по-висок ръст в цените, отколкото на новото строителство. В последните три-четири месеца старото строителство се радваше на изключителен интерес“, отбеляза Ганев.

Той коментира, че заради здравната криза в последните две години наемният пазар е бил най-засегнат в имотния сектор в световен мащаб, включително и в България.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *