• чт. сеп. 21st, 2023

Валентин Радев: Мината на унищожения дрон е опасна до 60 м, има 400 гр взривно вещество

Bychaspic

сеп. 19, 2023

Специализиран екип на ВМС унищожи с контролиран взрив дрона, намерен в село Тюленово. Министърът на отбраната заяви, че летателният апарат вероятно е от войната в Украйна.

„Акцията по унищожаването на боеприпаса протече по обичайния начин. Такива случаи в държавата са много, буквално всяка седмица българската армия унищожава намерени боеприпаси. Но за първи път е дрон. Видяхме водолазите по потници, но да не забравяме, че това не са хора от сухопътните войски, които обичайно ги виждаме с с каски, шлемове“, каза бившият вътрешен министър Валентин Радев в студиото на „България сутрин“.

Още по темата

18 сеп 2023 08:09

166

По думите му все пак поведението и облеклото са били непрофесионални.

„Но пък момчетата се справиха, браво. Не е лесно за такъв боеприпас, който не се знае в какво състояние е. Всяко докосване може да го взриви. Хубавото е, че никой не е отишъл и браво на човека, който е подал сигнал, и полицията си свърши добре работата. Тази мина е опасна до 60 метра, има 400 грама взривно вещество, може да убие човек“, допълни Радев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че е могло да се отиде веднага на мястото, но: „Никой не знаеше този боеприпас как е вързан – дали е с взривател, може да цъка някакъв механизъм. Това с жичките да се прави в тъмната част на денонощието, дори под осветление, е опасно. Но и този дрон е случайно там. Целта му не е била България. Дронът е летателно средство, което не може да лети на големи разстояния – максимум до 30 километра.“

Според него искането за свикване на Националния съвет по сигурността, отправено от премиера Николай Денков, е пресилено.

„Нищо съществено не е станало, има война наблизо, която дава жертви всекидневно. Военноморските сили имат 5 радара. Тя работи от 2011 година. Ще стане ясно чий е дронът, но това не е толкова важно – дори да е бил украински или руски, ние не сме били цел. Това си е между тях и случайно попада у нас“, коментира Радев.

Той коментира и другата актуална тема – гонката на няколко момчета в София, извършили грабеж, завършила с убийство на 18-годишно момче.

„Полицаят е решил, че престъпникът е прекрачил правилата и трябва да бъде спрян. Това е защитата между нас, нормалните граждани, и тези, които нарушават правила. При собствена защита той може да употреби оръжие, първоначално полицаят винаги има заредени 3 стоп патрона, които не ви убиват, но ви удрят много тежко. Това е направено с цел защита на гражданите“, поясни бившият вътрешен министър.


 

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *