• сб. апр. 20th, 2024

Валерия Велева: Генерал за генерала – враг! Шансът на професора

Bychaspic

окт. 1, 2021

Фиксацията на Румен Радев върху Бойко Борисов, за съжаление, вече добива комични размери и кара настоящият държавен глава да прави първите си грешkи стъпки в предстоящата президентска надпревара. Открай време генерал Радев жадува генералска битка и е крайно разочарован, че на терена срещу него не излиза генерал Борисов.

„Преди 5 години Бойко Борисов се скри под полата на Цецка Цачева. Сега се крие под тогата на ректора“, е първият коментар на Радев за президентската номинация на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков. Думите му издават нервност, заяждане на дребно, безпомощност пред човека на духа, а не на пагоните. 

Радев си иска Борисов за опонент. Иска си онзи, върху когото да стовари юмрука си. И двамата да превърнат България в тепих. Той се чувства в кожата си добре, когато срещу себе си има враг. А един интелектуалец няма как да играе тази роля.

Срещу филолог и мислител не върви да впрегнеш пагона и да търсиш мъст. Затова генералът е изнервен, затова не може да сдържи негативните си емоции. А това е задължително за един истински държвен глава.

Радев сякаш не разбира, че президентската надпревара не е война, а състезание на идеи, на визия за единение на нацията, за бъдещата ни МИРНА перспектива като народ. Защото обществото ни се умори от агресия, от битки, от юрмруци и противопоставяне.

Имаме нужда от сплотяване, а не от конфронтация, имаме нужда от съгласие, а не от пожари. Имаме нужда някой да нареди пъзела на разпокъсаната ни от политически битки общност. Дали това ще го направи ученият – предстои да видим. Защо да не му дадем шанс?

За последните 5 години Радев уплътни докрай личностната си и политическа характеристика. Резултатът – на финала на неговия мандат ние сме мразим повече, отколкото в началото на прехода. И ако за това може да му държим сметка, то на проф. Герджиков не можем да прехвърлим нито греховете, нито отговорността на политиците, които ни докараха до това състояние.

Проф. Гержиков не е проблемът, той може да се окаже решението. За разлика от генерал Радев.

Радев призовава Борисов да защити партията си и да излезе пред ГЕРБ, а не да се крие „под тогата на ректора“. По същия начин може да бъде призована и Нинова да защити партията си, а не да се крие зад генералски пагон.

И понеже сме в криза – всякаква – която буквално разкъсва нацията ни, ще припомня заръката на Димитър Талев: „Всеки народ, който се разделя, загива. Да си го припомняме винаги, ако искаме да оцелеем“.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *