• чт. сеп. 21st, 2023

Ван И в Москва: Китай е готов да работи с Русия за формирането на многополюсен свят

Bychaspic

сеп. 18, 2023

Китай е готов да работи с Русия за формирането на многополюсен свят, заяви китайският министър на външните работи Ван И, който от днес е на посещение в Москва, предадоха ТАСС и БТА.

Днес Ван разговаря с руския си колега Сергей Лавров. По време на срещата Ван подчерта, че Китай и Русия носят особена отговорност за поддържането на световната стабилност. Ван изтъкна и, че двете страни водят независима външна политика и не сътрудничат срещу никого.

Лавров на свой ред отбеляза, че Русия и Китай успешно координират действията си със страните от групата на така наречения Глобален юг.

Китайският външен министър Ван И е на визита в Русия от 18 до 21 септември за участие в 18-ия кръг от китайско-руски стратегически консултации в сферата на сигурността.

„По покана на секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация, Николай Патрушев, членът на Политбюро на ЦК на Китайската комунистическа партия (ККП) и външен министър Ван И ще посети от 18 до 21 септември Русия“, съобщи говорителката на китайското външно министерство Мао Нин по-рано днес.

Миналата седмица говорителката на руското външно министерство, Мария Захарова, съобщи, че руският външен министър Сергей Лавров и китайският му колега Ван И ще проведат преговори на 18 септември в Москва, припомня ТАСС.

По думите на Захарова, двамата министри ще обменят мнения за войната в Украйна, а също така по въпроса за гарантиране на стабилността и сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *