• вт. май 17th, 2022

Василев обеща: До няколко дни ще има антикризисна програма с помощи

Bychaspic

май 10, 2022
Василев обеща: До няколко дни ще има антикризисна програма с помощи

Снимка: БГНЕС

До няколко дни ще има антикризисна програма с помощи за хората и бизнеса, увери финансовият министър Асен Василев в Комисията по бюджет и финанси в парламента.

В момента се обсъжда антикризисна програма, уточни той.

На Коалиционния съвет, проведен вчера, бяха остойностени всички предложени мерки. Финално решение няма, когато има, то ще бъде оповестено. Надявам се в началото на следващата седмица да има готов вариант, каза Василев.

По думите му със сигурност ще има конкретни мерки, свързани с цените на енергоизточниците. Ще има и целеви помощи за най-пострадалите от кризата и мерки да облекчат работата на бизнеса, за да останат повече средства при фирмите.

„Войната, която започна през февруари, промени бизнес средата в целия свят. Започна покачване на лихвените проценти в САЩ, очаква се това да стане в Европа. Трайно се променя цената на енергоизточниците, има несигурност на пазарите на метали и на зърно, както и в логистичните пътища за доставки. Вече се вдигнаха застраховките за влизане на корабите в Черно море“, каза Василев.

Той беше категоричен, че връщане на цените на енергоизточниците към нивата от 2018 – 2019 година няма да има.

„Подобна е ситуацията и цената на торовете. Нужна е адаптация на бизнеса към новата ситуация и ние даваме време на бизнеса да се адаптира“, посочи вицепремиерът.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.