• ср. май 18th, 2022

Васил Велев и Димитър Манолов: Цената за газа за май можеше да не се повишава

Bychaspic

май 14, 2022

Следващата сряда работодателите свикват национален протест. Според бизнеса широко прокламираните „мерки“ в негова подкрепа са недостатъчни, ненавременни и неефективни.

Цената на газа можеше и да не се вдига, защото това е същият „недемократичен“ газ от Русия.

Това каза Васил Велев, който е председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Този газ минава през Гърция на по-висока цена, от което ще платим от порядъка на 100 милиона. Всички ние, българите, предприятията, гражданите, 100 милиона в повече, като тези пари ще се разпределят между Газпром, Гърция и посредници, добави той.

КЕВР определи цената за май, която ще е близо с 14% по-скъп.

„Беше казано, че ще имаме по-евтин газ. Имаме по-скъп газ и затова едно от от исканията на протестите тази разлика, която е в резултат на грешки в управлението, да се компенсира. А най-важното е искането да има средносрочна програма за компенсиране на свръхвисоките цени, за да имат предвидимост и за да няма такава информация“, добави Велев.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Маналов пък обясни, че протестът на градския транспорт на 18 май ще блокира възлови кръстовища към 8 ч. сутринта и не можа да се ангажира да се измести часа, за да стигнат децата до училищата за матурите си.

„Оказа се, че при работещите в градския транспорт – над половината също имат деца, които също ще бъдат на тези матури, но така или иначе нещата са такива, каквито“, добави той.

Според Велев в момента за предприятията няма мерки за компенсиране на свръхвисоките цени нито на електроенергията, нито на природния газ.

„По тази причина на 18 май бизнесът и синдикатите ще протестират, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той заяви, че данните за увеличения износ не говорят в полза на твърдението, че индустрията се е адаптирала към високите цени на електроенергията, както твърди вицепремиера Асен Василев.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.