• нд. апр. 14th, 2024

ВАС обяви за нищожна инструкцията за извършване на предварителни проверки от прокуратурата

Bychaspic

апр. 1, 2021

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) обяви за нищожна Инструкцията за провеждане на предварителни проверки от прокуратурата, в частта извън чл. 8 в частта „резолюция по чл.4 и 5“, чл.9,ал.3,т.1 и 2, чл.11, ал.2, чл.13, ал.1 и 2 (обявени за нищожни с други решения на ВАС). Тя е издадена от главния прокурор и министъра на вътрешните работи на 16 март 2011 г. – тогава Борис Велчев и Цветан Цветанов, пояснява „Правен свят“.

Инструкцията има за предмет дейността и действията на прокурора при предварителни проверки, преди образуване на досъдебно производство, контрола и предприеманите дисциплинарни и организационни мерки във връзка с тези действия. Самият документ има доста дълъг път от 2011 година насам, след като бившият главен прокурор Сотир Цацаров и тогавашният вътрешен министър Цветлин Йовчев на практика я отмениха с нова своя инструкция. Последната също бе атакувана пред ВАС и бе обявена за нищожна, което на практика направи възможно настоящото обжалване на старата инструкция от 2011 г.

Сега върховните магистрати от тричленния състав приемат, че инструкцията представлява нормативен акт и поради това трябва задължително да бъде е обнародвана в Държавен вестник. Неспазването на това императивно изискване означава, че този порок се отразява пряко на валидността на акта. Актът не става част от действащото право и не влиза в сила. Същият е нищожен и не произвежда правни последици.

„Както към постановяване на предходните решения по адм.дела №14419/2011г. и №12635/2012г. на ВАС, така и понастоящем, няма данни и твърдения Инструкцията да е обнародвана в ДВ. Както е прието и в предходното решение на ВАС, Инструкцията е нормативен административен акт, за който е налице императивно изискване за обнародване в ДВ по смисъла на чл.5,ал.5 Конституция на РБ, чл.78, ал.2 АПК и чл.37,ал.1 ЗНА. Неспазването на това задължително изискване означава, че липсва завършващ елемент от фактическия състав по издаване на акта. В случая безспорната липса на този елемент съставлява тежък порок, отразяващ се пряко на валидността на акта. Актът не става част от действащото право и не влиза в сила. Същият е нищожен и не произвежда правни последици. С настоящия съдебен акт съдът следва да констатира тази нищожност и да я обяви в решението си“, пишат върховните съдии.

Решението може де бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *