• ср. апр. 17th, 2024

Великобритания вече е ваксинирала по-възрастните хора

Bychaspic

апр. 13, 2021

Великобритания обяви, че вече е предложила първа доза ваксина срещу КОВИД-19 на всички свои граждани над 50 години, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Това означава, че страната е изпълнила целта си да осигури до 15 април ваксини за всички девет най-приоритетни групи. Великобритания е на едно от първите места в света по темпове на ваксинационната кампания, като е изпреварена само от Израел по дял от населението с поне една поставена доза.

Премиерът Борис Джонсън приветства постигането на целта. В изявление той обясни, че новият приоритет пред неговото правителство е да успее да предложи ваксина на всички пълнолетни британци до края на юли.

В последно време Великобритания забави темповете, с които поставя първа доза, за да може хората от приоритетните групи да получат втора инжекция, въпреки че този месец бяха доставени по-малко ваксини в сравнение с предишния, отбелязва Ройтерс.

Вчера британското правителство съобщи, че през последното денонощие близо 70 хиляди души са получили първа доза ваксина, а почти 190 хиляди – втора. Така Великобритания, с население от около 66 милиона души, е на път да премине днес прага от 40 милиона човека с поне една поставена доза. От тях над 7,6 милиона души вече са получили и двете необходими дози.

На фона на бързия напредък на ваксинационната кампания, Великобритания е на път да отвори отново своята икономика, като някои ограничителни мерки бяха отменени вчера.

Само 13 човека, дали през последните 28 дни положителна проба за коронавирус, са починали за изминалите 24 часа. През предходното денонощие броят на смъртните случаи бе още по-нисък – седем.

Общо над 127 хиляди души са починали във Великобритания след заразяване с новия коронавирус. Така страната е на пето място в света и на първо в Европа в мрачната статистика. Броят на смъртните случаи обаче намаля драстично, успоредно с напредването на ваксинационната кампания.

През последното денонощие във Великобритания са били потвърдени над 3500 нови случая на коронавирус – най-високо равнище от 1 април. Броят на регистрираните заразени достигна 4,373 милиона. Страната е на шесто място в света по този показател.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *