• нд. юли 21st, 2024

Великобритания взема на мушка богатите руски собственици на имоти в Лондон

Bychaspic

фев. 25, 2022
Великобритания взема на мушка богатите руски собственици на имоти в Лондон

Снимка: Bloomberg LP

От мезонети в Челси до имения в Хайгейт, дългогодишното увлечение на Русия към недвижими имоти във Великобритания е видимо дори само след бегъл поглед към най-скъпите имотни сделки в страната. През последните десет години тенденцията експлодира, пише Bloomberg.

Броят на имотите във Великобритания, чийто собственик има основен адрес за кореспонденция в Русия, достигна 1127 през август 2021 г., показват данни на Имотния регистър, публикувани въз основа на законите за свобода на информацията миналата година. Това е ръст спрямо 86 в началото на 2010 г., което е равносилно на повишение с 1200%.

И това вероятно е малка част от действителния брой. Тук не влизат имоти, които са притежавани от компании – структура, която често е предпочитана от богати собственици от цял свят, опитващи да прикрият притежанията си.

Конфликтът в Украйна може най-сетне да осветли тези анонимни собственици. Премиерът Борис Джонсън заяви в четвъртък, че ще инициира законодателни мерки за отдавна блокирания регистър на чуждестранните собственици на имоти, след като Великобритания наложи санкции на над сто руснаци и компании в рамките на координиран отговор на западните страни срещу руски компании и олигарси заради нахлуването на Русия в Украйна.

Още по темата

Мерките на Великобритания, които обхващат всичко – от банки до руския национален авиопревозвач, включват също нов отдел в Националната агенция за борба с престъпността, който ще бъде съсредоточен контретно върху „скритите руски активи във Великобритания“, заяви Джонсън. Това ще означава, че „олигарсите в Лондон няма да има къде да се скрият“.

Говорител на агенцията съобщи, че тя „ще използва всички налични законодателни варианти и тактики, за да достигне до активите на корумпирани елити“.

Създаването на регистър ще бъде значителна промяна за често непрозрачния имотен пазар във Великобритания, където офшорни компании може да защитят самоличността на собствениците.

Над 85 хил. имота са собственост на офшорни компании, показват данни на неправителствената организация „Трансперънси интернешънъл“. Това е факт въпреки поредицата от данъчни мерки, въведени от 2013 г. насам, които наказват собственици, притежаващи имоти чрез компании, а не на собствено име.

„Трансперънси интернешънъл“ счита, че от 2016 г. насам имоти за около 1,5 млрд. паунда (2 млрд. долара) във Великобритания са били купени от руснаци, които са обвинени в корупция или имат връзки с Кремъл. Около 55% от тях са притежавани от компании в отвъдморски територии на Великобритания и във владения на Короната.

Дори оскъдните данни от Имотния регистър показват, че имотите са ключов клас активи за руснаците. Относителният ръст на броя сгради, чиито собственици изглежда живеят в Русия, е сред най-бързите в сравнение с другите групи чужденци. Само британските имоти, чиито собственици са с адрес за кореспонденция в Тайван или континенталната част на Китай, са нараснали с по-бърз темп.

Блокирано законодателство

„Лондон е истински международен град, който наистина привлича чужденци от цял свят“, казва консултантът в областта на недвижимите имоти Чарлз Макдауъл. Той допълва, че е наблюдавал ръст на руските купувачи през миналата година.

Други области също се харесват на руснаците. Шотландските имоти се оказват популярни, както и Сейнт Джорджс хил, затворен комплекс в Съри. Сред руските милиардери, които живеят там, са Олег Дерипаска, който е обект на американски санкции, и бившият съюзник, превърнал се впоследствие във враг на президента Владимир Путин Борис Березовски, който почина през 2013 г.

Търсенето беше подкрепено от вече прекратената програма за златна виза на правителството, която откриваше пътя на чуждестранни граждани за получаване на местожителство, ако инвестират над 2 млн. паунда (2,7 млн. долара).

Богати хора от Китай и Русия бяха сред най-голямата група чуждестранни граждани, които получиха визи след задействането на програмата през 2008 г.

Проценти на отказ

Официален преглед на програмата през 2015 г. установи, че процентът на отказ за руски граждани е бил по-нисък от средния. Парламентарен доклад от 2020 г. за влиянието на Русия върху британската политика също показа, че имиграционната програма е експлоатирана, а много олигарси са привлечени към Великобритания заради разхлабените ѝ регулации, силен жилищен пазар и разнообразни възможности за инвестиции.

Прекратяването на програмата може да намали привлекателността на Лондон, но руските пари запазват очебийно присъствие в най-скъпите квартали на Лондон. „Лондонград“ и „Москва на Темза“ се превърнаха в познати прозвища на британската столица.

Има дори автобусна обиколка. Организирана от руски активисти, „обиколката за клептокрацията“ развежда групи в Лондон и им показва луксозни апартаменти и градски къщи, притежавани от руснаци.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *