• пн. апр. 22nd, 2024

Великобритания: Сертификати за ваксиниране ще са незаконна непряка дискриминация

Bychaspic

апр. 15, 2021

Във Великобритания независимата Комисия за равенство и човешки права оповести, че обсъжданите от правителството сертификати за ваксиниране, обявени в подкрепа на облекчаването на пандемичните мерки, ще представляват незаконна непряка дискриминация спрямо някои обществени групи.

В момент, когато министрите обсъждат въвеждането на някакъв вид документ – било то сертификат или паспорт, за някои големи събития по-късно тази година, Комисията за равенство и човешки права предупреди кабинета, че рискува да създаде „двупластово общество“.

Комисията отбеляза, че на работодателите не трябва да се позволява политика на наемане на работници на принципа:„Няма ваксина, няма работа“, докато на всички млади хора не се предложи ваксина, и че изискването ваксинирането да е задължително за полагащите грижи за стари хора е в противоречие със закона.

Представители на комисията заявиха, че разбират, че такива сертификати могат да помогнат за облекчаването на ограниченията, но те ще лишат от права определени обществени групи, в които подадат също имигрантите, етническите малцинства и по принцип по-бедните.

Междувременно бе съобщено, че 4,7 милиона англичани чакат за рутинни операции и процедури, отложени заради пандемията. Данните са от февруари.

Около 400 000 чакат повече от година за неспешни операции в сравнение с 1 600 преди пандемията.

Източник БНР

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *