• чт. окт. 28th, 2021

Вече е факт: Първа област у нас е в локдаун

Bychaspic

окт. 2, 2021

Ситуацията с коронавируса в страната се влошава. Математици прогнозират, че предстои локдаун в средата на октомври или до края на месеца. Вече е факт и първата област у нас, в която влезе в сила локдаун. Габрово връща строгите ограничителни COVID мерки. Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ – д-р Николай Пенчоков и след заседание на Областния кризисен щаб от 4 до 17 октомври в Габровска област се въвеждат строги ограничителни мерки, предава Bulgaria ON AIR.

Причината е нарасналата заболеваемост от COVID-19, която вече надхвърля 500 заболели на 100 000 души за последните две седмици и отскоро областта е в тъмночервената зона.

Преустановяват се присъствените групови занятия в обучителните центрове, танцовите и музикални школи, посещенията в детски центрове, клубове и занимания за деца. Няма да има посещения на частни събития като сватби, кръщения, погребения. Отлагат се конгреси, конференции, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения, фестивали, събори и други обществени събития.

Още по темата

1 окт 2021 10:43

368

30 сеп 2021 14:17

126

Няма да има масови спортни събития, както на закрито, така и на открито, с изключение на предвидените в годишния държавен спортен календар, но те ще се провеждат без публика. Затварят и залите за фитнес, спортните зали, плувните басейни и комплекси, балнеолечебните и спа-центровете, информира „Монитор“.

Посещенията на кина, театри, концерти и други сценични прояви на закрито ще се допускат при 30 на сто от капацитета на залите и носене на защитни маски за лице. Собствениците и управителите на търговските и административните обекти ще допускат по един човек на площ от 8 квадратни метра. Учениците от областта ще учат на ротационен принцип, ще има и присъствено, и дистанционно обучение. Отворени остават детските градини и ясли – при строго спазване на противоепидемичните мерки.

РЗИ спира свижданията в лечебните заведения. Допускат се изключения единствено за терминално болни, по преценка на директора на лечебното заведение. Няма да има свиждания и в социалните домове, където са настанени деца или възрастни хора.

Областната болница „Д-р Тота Венкова“ в Габрово обяви, че се нуждае от доброволци, които да се включат в работата извън отделенията за лечение на COVID-19. Доброволчеството включва дезинфекция на общи помещения, разнос на храна и спомагателни дейности.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.